©  Foto:

Sohngårdsholmparken

Ikke langt fra Aalborg centrum finder du Sohngårdsholmparken - en 6,2 hektar stor bypark anlagt i 1960 omkring Sohngårdsholm slot. I parken findes bl.a. en af Danmarks største samlinger af paradisæbletræer.

Sohngåaardsholm er en herregård der tidligere gik under navnet Filsted Ladegaard. Den hørte oprindeligt under Kronen og fungerede som ladegaard under Aalborghus Slot. Den nuværende hovedbygning blev tilføjet og bygget i 1886 af de to kompagnoner O. P. Momme og L. F. Olesen, der sammen viste sig at være særdeles produktive.

Johan Sohn overtog gården som følge af et ejerskifte i 1678 og søgte kgl. bevilling til at gården måtte omdøbes til Sohngaardsholm. Johan Sohns kiste stod indtil 1995 sammen med andre kister i gravkælderen under kapellet i Nørre Tranders Kirke. I dag er der opsat en mindesten på kirkegården til ære for Sohn-slægten.

Frugtoase i Sohngårdsholmparken

I dag er Sohngårdsholmparken kendt for den unikke frugtoase midt i storbyens betonjungle, hvor specielt de æbleinteresserede i Paradisæblesamlingen kan kombinere historie og afslapning. Da træerne blev plantet i 1984, var der omkring 300 æbletræer med mere end 120 sorter af prydæbler, primært paradisæbler. I 2007 blev der imidlertid udtyndet kraftigt i bestanden, så der det følgende år 'kun' var ca. 150 tilbage.