©  Foto:

Hirsholm Fyr

6 km nordøst fra Frederikshavn finder du øgruppen Hirsholmene.

Det 27 meter høje Hirsholm Fyr står på områdets højeste punkt, det seks meter høje Ørnebjerg på øen Hirsholm – øgruppens eneste beboede ø.

Fyrtårnet blev opført i 1886-1887 og bygget af øens egen granit, der også blev brugt til at bygge Nordre Rønner Fyr i 1880.

Da fyret opførtes boede der omkring 200 indbyggere på Hirsholmene – derfor finder du en relativt stor kirke lige ved siden af fyret, men fyrets lampe blev i 1996 automatiseret og derved forsvandt de sidste fastboeres indtægtsgrundlag.

De omlæggende øer fungerer i dag som fredet naturvidenskabeligt reservat, og færdsel er derfor forbudt på og omkring øgruppens andre øer. I dag er øen Hirsholm populær destination for fuglekiggere, mange af de ca. 8.000 årligt besøgende er nemlig ornitologer.

Hirsholmene oprindelige fyr

Hirsholm Fyr erstattede det oprindelige fyr, der blev bygget i 1838 på grund af områdets forræderiske klippegrunde og mange forlis. Det oprindelige fyr var et lille tårn med tre parabolske spejle på størrelse med en lille tallerken, der drejede om en brænder. Selv om fyret ikke længere er i brug, kan det stadig besøges, da det i dag tjener som udsigtstårn.

Du kommer til Hirsholmene med Seadog som sejler fra Frederikshavn flere gange om ugen.