©  Foto:

Hirsholmene Kirke

Hirsholmene kirke stammer fra 1641 og hører til blandt Danmarks mindste kirker.

Tidligere måtte holmboerne til Elling Kirke, men da det forekom, at børn døde uden dåb, og at lig kunne ligge i op til 5 uger, før de blev begravet, blev der oprettet et sognekald på øen.
Adelsmand Otto Skeel byggede kirken, som blev opført i bindingsværk med stolper af egetræ. Senere blev den dog grundmuret og våbenhuset blev tilføjet.
Umiddelbart er der ikke noget der vidner om, at det hvidkalkede bindingsværkshus er en kirke, da klokkestablen står midt på øen. Kun de gamle gravsten og jernkors fortæller om, hvad det er for et hus.

Skib og kor er bygget sammen uden nogen synlig adskillelse. Skibet er lavloftet med et solidt bjælkeloft.
Kirkerummet menes at have stået uændret siden kirkens opførelse.

Altertavlen stammer oprindeligt fra Flade Kirke og er en skabaltertavle fra omkring år 1500 med Nådefaderen flankeret af Sankt Laurentius og Sankt Catharina i midten og de 12 apostle fordelt i de to fløje på altertavlen.

Man mener at prædikestolen er lavet specielt til kirken, da dens ornamenter svarer til altertavlen i Elling kirke. Prædikestolen har snoede søjler i barokstil og er nu delvist forgyldt i ornamenteringen. I fyldningerne både foroven og forneden står der små skriftsteder.

Man mener at stolestaderne er lige så gamle, eller endda ældre end kirken. Man mener i hvert fald at de oprindeligt er fra Hundslund Klosterkirke (Dronninglund). De passer dog også så godt ind, at de måske er specielt fremstillet til kirken.


Nu hører Hirsholmene under Frederikshavn Sogn, og der afgår kirkebåd til gudstjeneste på øen nogle gange om året - fortrinsvis i sommerhalvåret.