Grenen i Skagen

Skagen – en ferieby helt på toppen

Foto: Christian Faber

En af Danmarks favoritdestinationer ligger helt på toppen – i både geografisk og oplevelsesmæssig forstand. I Skagen finder du ganske enkelt det gode liv – uanset om du er på tur med familien, vennerne eller din partner.

Gule huse. Fabelagtig natur. Unikke oplevelser. Hygge ved lystbådehavnen. Det specielle lys. Bare at lade roen sænke sig. Skagen har noget for alle og enhver og er intet mindre end en fantastisk destination både forår og sommer – ja, faktisk hele året rundt.

- Skagen er kort og god en ener og et helt unikt feriemål. Bare at fornemme den særegne stemning på havnen, hvor man kan hygge sig på lækre restauranter med alt godt fra havet og samtidig nyde udsigten over vandet og bådene. At leje en cykel og bevæge sig roligt gennem byen med de smukke, gamle og gule Skagenshuse, ud til stranden og de hvide klitter – at komme helt ned i tempo. At mærke den intense og hyggelige stemning i Skagen er uden sidestykke, siger Anne Grethe Kramme, Business Development Manager i Enjoy Nordjylland og fortsætter:

- Samtidig er Skagen overkommelig – du kan gå eller cykle rundt til alt – uanset om du er på jagt efter shopping, kultur, natur eller bare en god restaurant. Og desuden byder byen altid på nogle helt unikke arrangementer.

Men hvad skal du opleve, hvor skal du spise og hvor skal du bo? Vi har samlet de allerbedste tips til shopping, kulturoplevelser, restauranter og hoteller i feriebyen Skagen.

Skagen Kunstmuseer

Foto:Mette

Kultur og natur i Skagen

Gå ikke glip af den spektakulære gåtur ud til Grenen, som ligger helt på nordspidsen af Danmark. For du har selvfølgelig ikke været i Skagen uden at have placeret dine fødder i hvert sit hav – den ene i Kattegat og den andet i Vesterhavet. Føles gåturen lidt lang, kan du vælge at køre ud til Grenen med bussen ”Sandormen”. Er du efterfølgende til endnu mere spændende natur, bør du tage turen ned langs kysten til Råbjerg Mile – den vandrende klit, som er et stykke helt unik natur i Danmark – rent faktisk en lille ørken!

Også den Tilsandede Kirke er på alle måder et besøg værd – kirken fra 1300-tallet, som næsten er blevet væk, med undtagelse af selve kirketårnet, er en meget fascinerende oplevelse, der bare ligger en kort gåtur fra hovedvejen nogle få kilometer udenfor Skagen.

På Skagens-turen bør du selvfølgelig også ”møde” Skagensmalerne på Skagens Museum. Kunstnerkolonien i Skagen blev grundlagt af Holger Drachmann, da han besøgte det lille fiskersamfund for første gang i 1872. I årene efter fulgte en gruppe af unge kunstnere, som ”så lyset”, og på den måde opstod en af Skandinaviens mest kendte og anerkendte kunstnerkolonier, som i allerhøjeste grad er et besøg værd. Hvert år byder museet også flere spændende og dagsaktuelle udstillinger.

Lidt syd for Grenen kan du kombinere fantastisk udsigt og vildt fugleliv. Det Grå Fyr er et internationalt oplevelsescenter, der forener en spændende fyrtårnsfortælling og eminent udsigt med et meget interessant center for trækfugle.

Har du taget den lidt yngre generation med på tur – eller måske bare nogle barnlige sjæle – er det særdeles hyggeligt at besøge Skagen bamsemuseum. Her bor der mange søde og pelsede bamser, som sidder klar til at ønske jer velkommen. Og har du lidt større børn, er Escape Skagen en sjov og lærerig oplevelse for hele familien – her kan du opleve en helt ny, spændende (og lidt nervepirrende) verden dybt under jorden i den gamle kommandobunker.

Skulle I få lyst til et havbad mellem alle de spændende oplevelser, er der selvfølgelig mange muligheder i Skagen og omegn. En af de virkelig gode muligheder er Skagen Sønderstrand, der ligger på østkysten mellem byen og Grenen.

Sidst, men så absolut ikke mindst – når du er i Skagen, bør du bruge lidt tid på bare at slentre langs de hyggelige gader, nyde synet af de gule huse og mærke stemningen – bare være til stede.

Par i Skagen

Foto:Kjetil Løthe

Shopping – helt på toppen

Shopping i Skagen er indbegrebet af hygge. Byen er overskuelig i størrelse, men byder alligevel på alt hvad et stort shopping-hjerte kan ønske sig. Er du på udkig efter tøj, sko, brugskunst eller lækre ting til hjemmet? Det hele finder du i gågaden, der ligger på Sct. Laurentii Vej.

Endnu mere specielle er imidlertid de mange specialbutikker, som findes i Skagen centrum. Her er der gallerier med smuk og flot kunst i alle udformninger – fx glaspusteri, kunsthåndværk, keramik og billeder. I flere af disse gallerier står kunstnerne og arbejder samtidig – en meget charmerende oplevelse.

Slagterbutikker finder du også i Skagen, og Slagter Munk på Sct. Laurentii Vej byder på særdeles lækre, danske slagteriprodukter.

Find mere shopping her

Foto:Kjetil Løthe

Kulinariske Skagen

Røde pølser, traditionelle specialiteter eller fine og flotte gourmetrestauranter? Skagen har det hele – og valget er dit … Eller måske vil du prøve lidt af hvert?

Er du til højtbelagt smørrebrød, bør du unde dig en tur til Dit Smørrebrød – noget af det lækreste smørrebrød, du kan forestille dig.

Skagen Fiskerestaurant ligger i de legendariske pakhuse i første række på havnen i Skagen. Den 50 år gamle restaurant er en autentisk restaurant med sand på gulvene, friskfanget fisk og en herlig stemning.

Restaurant Holger på Color Hotel Skagen byder på gourmetmad og traditionelle danske specialiteter, og her vil du desuden kunne opleve musik om aftenen.

Er du til ”snack-mad”, bør du besøge Jacobs cafè & bar – her finder du alt fra den fineste mad til en god burger. Og vil du teste traditionel dansk mad – fx stegt flæsk med persillesovs – bør du lægge turen indenom Bodilles Kro.

Afslutningsvis vil alle råbe: ”I scream, your scream, we all scream – for icecream”. Så uden tvivl, ingen tur til Skagen uden en kæmpestor og lækker is. En af de allerbedste finder du i Iscaféen, som ligger lige ved Bamsemuseet.

Ruths Hotel i Skagen

Foto:Mette Johnsen

Godnat og sov godt

Efter gode oplevelser og meget dejlig mad, er et hyggeligt og skønt sted at hvile naturligvis helt essentielt. Og Skagen byder på rigtig mange muligheder, når handler om at bo godt – for bare at nævne nogle:

Color Hotel Skagen er et firestjernet hotel, du ikke kommer til at fortryde, at du har valgt som din midlertidige adresse i Skagen. Hotellet byder både på hotelrum og lejligheder, en velrenommeret restaurant samt badebassin og spa.

Ruths hotel er en kendt klassiker med sin 100 år gamle historie. Hotellet forener en helt unik badehotel-stemning med lækker spaafdeling og super gastronomi.

Vil du bo i hjertet af byen, bør du se nærmere på Skagen Hotel, hvor du finder idyl og charme i skøn forening. Og er du til aktiv ferie, er du kommet til det helt rette sted på Skagen Strand Feriecenter. Her er der massevis af oplevelser for både voksne, unge og børn – og for bare at nævne nogle: Tennisbaner, badeland, træningscenter, junglesti, legeplads, hoppepuder og restauranter.

Brøndums Hotel ligger ved Skagen Museum, og er et yderst flot hotel med historisk vingesus og rødder som går helt tilbage til 1839.

Sidst, men ikke mindst: Ønsker I at bo for ”jer selv” i eget sommerhus, så se hele det store udvalg på Sol & Strand Skagen.