Grenen til solnedgang

Guide: Nyd de fire årstider i Skagen

Foto: Frederik Sørensen

I denne guide deler Rikke Gandrup, skagbo og hoteldirektør, sine personlige anbefalinger og fortæller om, hvad der gør Skagen så speciel i hver årstid. Fra de lyse sommernætter, hvor solen næsten ikke går ned, til vinterens fortryllende stilhed, der indbyder til eftertænksomhed og hygge.

Rikke Gandrup

Foto:eframe.dk - Preben Nielsen

Rikke Gandrup, hoteldirektør på Color Hotel Skagen, om Skagens fire årstider.

Forår

Når det er forår, emmer Skagen af forventningsglæde – man mærker tydeligt, at dagene bliver lysere og længere, og du vil opleve en afslappet stemning, hvor der er god tid til at nyde solskin og smuk natur. I april og første del af maj kommer trækfugle hjem igen fra varmere himmelstrøg, og nogle dage kan du opleve op til 100 forskellige fuglearter. Skal du spotte de store træk, er udsigten bedst ude på klitterne eller på Flagbakken – her vil du helt sikkert støde på fuglekiggere, der dyrker deres hobby i det fri og gerne deler ud af deres viden.

Brug også dit forårsbesøg på en af byens mange restauranter eller cafeer med udendørsservering – hvad er bedre end et måltid under åben himmel? Tag f.eks. forbi Iscafeen nede i Østerby, et lille hyggeligt sted, hvor man kan få lækkert smørrebrød. Er vejret til indendørsaktiviteter, er der både gallerier og kunsthåndværkere, du kan besøge rundt - omkring i byen – de fleste har faktisk åbent året rundt.

Sommer

Hele sommeren igennem står solen højt på himlen og giver et helt specielt lys. Sommeren er også den tid på året, hvor 7.000 skagboer får selskab af glade gæster fra alle verdenshjørner – og man kan roligt sige, at det lille fiskerleje får et internationalt strejf, der er med til at skabe den her særlige pulserende feriestemning.

Hvis du vil opleve byen som en ægte skagbo, skal du enten leje en cykel eller gå rundt, for der er ikke langt til noget. Sæt dig ned på havnen, og kig på de mange skibe, der ligger på reden, eller læg vejen forbi Grenen. Byen byder også på mange små oaser, hvor du kan få et pusterum. Besøg f.eks. restaurant og spillested, Sømærket der har lækre vine på kortet, lokale råvarer, brød bagt i eget bageri, skøn musik og en helt igennem rar atmosfære.

Den tilsandede kirke
Foto: Peter Jørgensen
Skov
Foto: Jørgen Emil Skoven

Efterår

Når efteråret er over os, går Skagen lidt ned i gear, og du vil opleve en mere afslappet stemning. I det tidlige efterår finder naturen den lilla pensel frem og maler med store strøg de flotte lyngklædte heder – du kan ikke undgå at se dem, når du kommer sydfra og kører ind mod byen.

Naturen folder sig også ud ude ved havet. I september kan du opleve ’blå september’ og nærmere bestemt ’den blå time’ – skumringstimen, hvor lyset er bemærkelsesværdigt smukt. Fænomenet opleves bedst på Grenensporet, der byder på fire forskellige ruter. Undervejs finder du informationstavler, der gør dig klogere på Grenens historie, natur og dyreliv.

Efteråret er også sæson for Skagen Marathon, der i år er lørdag den 5. oktober. Alle kan være med enten på den helt lange 42,2-distance, en walk n’ talk og ungerne kan blive sendt afsted på en 5 km.

Vinter

Om vinteren indfinder en helt særlig ro sig i byen, og du kan opleve et lidt mere råt og lokalt præget Skagen – det er det perfekte åndehul til en ellers travl hverdag. I december indfinder julehyggen sig i byen, hvor byens små cafeer inviterer indenfor til en bid sødt.

Hvis du vil opleve grøn natur, selvom det er vinter, finder du både øst og vest for byen Skagen Klitplantage – en uberørt nåletræsskov. Besøger du Flagbakken, kan du nyde 360-graders udsigt og både se ud over vandet, Skagen by og mod Gammel Skagen. Et andet herligt vue får du i området omkring Klitgaarden, den gamle kongevilla, der i dag er refugium. Den tilsandede kirke, som ellers er et favoritspot for turister, har du med stor sandsynlighed for dig selv på denne årstid – og det samme gælder det omkringliggende naturområde.

Året rundt