©  Foto:

Vandrerute Læsø - Vesterø-Holtemmen-Badesøen-Remmerne - 14 km med strand, lynghede, højmose, skov og by

Gå turen fra Vesterø ad stranden til Holtemmens unikke natur og videre ind gennem skoven til flyvepladsen og en lille afstikker til Badesøen, og derfra til Remmerne og Kærene med den flotte Birkemose, og så retur ad små stier til Vesterø igen - 14 km i varieret terræn med både strand, stier, skovveje og asfalt.

En flot og meget varieret tur på cirka 14 km, som både byder på by, strand, klitter, højmose, skov og mose.

Turen er en god mulighed for at opleve den store variation, som Læsøs natur kan byde på, og der er både mulighed for havudsigt og sjældne planter.

Fra Vesterø går ruten ud gennem havnen og forbi det lille værft, som stadig er aktiv med smedje og bedding. Videre ud af byen med udsigten til Nordre Rønners fyr til venstre og til et af Læsøs mere markante sommerhusområder, hvor små gamle sommerhuse ligger side om side med store moderne huse. De deler alle udsigten til havet og udsigten til masser af frisk luft, når blæsten går i nord.

På indersiden af klitten går et fint spor, hvor rynket rose står side om side med lyngen. Sporet ender i en lille sti, som fører ind gennem et skovområde, der ender ved Holtemennen. I perioder kan der være fugtigt, og så kan man trække ind i landet og dér se sporene efter tyskernes aktiviteter under besættelsen. Her var der nemlig planlagt en jernbane fra Vesterø til Holtemmen. Det blev aldrig til noget, men jernbaneskinnerne var ankommet til Læsø, og en driftig handelsmand solgte dem til mange af Læsøs gårde, hvor de blev brugt i byggeriet. Flere steder kan man se dem i loftkonstruktionen i de tidligere stalde som fx på Læsø Antik & Retro i deres café.

Ved Holtemmen kan man nyde vel nok Læsøs største mangfoldighed af planter. Holtemmen er en såkaldt mosaiknatur med stor variation, og der arrangeres jævnligt guidede ture med Læsøs naturvejledere til området.

Holtemmen er en unik natur

Fra Holtemmen går ruten ind i skoven, som er en del af Læsø Kliplantage. Via en skovvej nås Plantagevejen og endnu en sti fører ned til Stenbrovejen, hvor man passerer Naturstyrelsens stalde til det galloway-kvæg, der er en del af naturplejen på Læsø. Rundt om Læsøs flyveplads, som har jævnlige forbindelser fra Roskilde Lufthavn og desuden benyttes flittigt af mange private piloter, og så en lille afstikker ind til Badesøen - en af Læsøs perler med shelter, gode bademuligheder, et yndet SUP-spot og et godt sted til en pause.

Badesøen har både shelter, bålsted og er et yndet SUP-spot på Læsø

Tilbage til enden af flyvepladsen og så i lige linje ind gennem Kærene, endnu en fredet perle på Læsø. Ad Remmerne videre til Birkemosen, en flot mose med blandt andet lobelier. Til slut rundes turen af med en afstikker ad en lille sti fra Løvfaldsvej og retur til Vesterø Havnegade med dens handelsliv og Læsø Kur.

vandreruten Vesterø-Holtemmen på AllTrails

Gode links...

Naturstyrelsen har en meget fin beskrivelse af Læsø Klitplantage...

Find ruten i appen AllTrails

Læs mere om det fredede område Kærene på siden www.fredninger.dk

Forslag til aktiviteter i Læsø Klitplantage

Thomas Retsloff er tidligere skovfoged på Læsø - læs hans side om Badesøen