©  Foto:

Vandrerute Læsø - Rundt om Hornfiskrøn på Rønnerne syd for Læsø Saltsyderi, 12 km

Turen rundt om Hornfiskrøn er en mulighed for at lave en fantastisk heldagstur ud gennem et helt specielt område på Læsø; Rønnerne, et af Danmarks største vådområder med en unik flora og fauna, stor fuglerigdom, kæmpesten, skov og vand.
Vandreruten er på cirka 12 km - meget afhængig af vandstand og omveje ud over Rønnerne.

Rønnerne er et af Danmarks største og mest fascinerende områder. Det er her, Læsø bliver større, det er her, Læsø Saltsyderi henter sit salte grundvand, og det er her, man kan opleve det sande jomfruland, som det kaldes i den meget flotte bog af Jens H. Petersen om Rønnerne. Hele området omfatter op mod 9.000 hektar, og af dem er de 1.741 fredet området med et rigt fugleliv og en unik flora og fauna.

Jomfrulandet – Jens H Petersens bog om Rønnerne på Læsø

Læs også meget mere om Rønnerne på dette gode link fra fredninger.dk

Et godt stykke ude på Rønnerne ligger en slags ø, Hornfiskrøn. Ordet ”Røn” betyder en stengrund eller en lille ubeboet holm. Der er fire større rønner: Færøn, Kringelrøn og Langerøn, der er adskilt af smalle tidevandsrender, og så den, som skal rundes på denne rute; Hornfiskrøn. Nogle gange er man nødt til at krydse et lavvandet område for at nå dertil, men ofte er der helt tørt.

Vandreruten Hornfiskrøn rundt er på omkring 12 kilometer. Det er svært at ramme præcist, fordi området skifter karaktér efter vejret og årstiden. Og i tørre perioder kan man komme rundt overalt, og er der vand, må man nogle steder skære et hjørne eller gå en omvej. En del af charmen...

Jomfrulandet – Jens H Petersens bog om Rønnerne på Læsø

Et godt bud på en skøn dagstur...

Potentielt er Hornfiskrøn rundt en dagstur, selv om den kan gøres på 4-5 timer. Snør det fornuftige fodtøj, husk solcremen om sommeren og pak en rygsæk med lidt af hvert til en dagstur; fornuftigt tøj, en solid madpakke, snacks, drikkelse, benzin til eventuelt medbragte børn og en affaldspose, så et af de vigtigste råd kan holdes, når vi færdes i naturen; efterlad kun dine fodspor!

Mange sten - og STORE sten...

Turen rundt om Hornfiskrøn byder på adskillige spændende oplevelser, lige fra nogle af de allerstørste sten i Danmark over en helt unik flora og fauna til en næsten ubetalelig udsigt over det storslåede landskab.

Jomfrulandet – Jens H Petersens bog om Rønnerne på Læsø

På vej ud til Hornfiskrøn passerer man blandt andet Pigestenen, som siges at have reddet nogle piger på udflugt fra en rasende tyr... Her er det dog et par fredelige heste, som holder et lille hvil i godt selskab med deres ryttere ved Pigestenen.

På selve Hornfiskrøn ligger kun et eneste hus, en jagthytte, som Læsøs jægere bruger flittigt på ture ud over Rønnerne, og så er der en pænt stor fyrreskov, som skal rundes på turen, og her vælger mange at holde en større pause. I det sydvestlige hjørne af Hornfiskrøn ligger et stort stenrev, og en af de sten, der rager op, er kendt som Engelskmandens Grav; den ligner en stendysse med en stor sten på toppen af et par mindre. Sagnet siger, at der ligger en engelskmand begravet derunder...

På vejen hjem kan man jo passende prøve at spotte både orkidéer og måske en tue med den kendte gule myre...

God tur!

 

Gode links:

Jens H. Petersen er manden bag den flotte bog Jomfrulandet om Rønnerne på Læsø

Aage V. Jensens Fond er sponsor bag Det Fredelige Danmarkskort om fredede områder - herunder Rønnerne

Læsø Saltsyderi er en del af Læsøs kulturarv

Læs mere om de mange store sten på Rønnerne - og på Læsø generelt