Lille Vildmose med halloween pynt

Tag på spøgelsesjagt i Nordjylland

Foto: Nicolas Cho Meier

Tag på en uhyggelig rejse gennem Nordjyllands spøgelseshistorier. Dyk ned i mysterierne bag gamle slotte, hjemsøgte malerier og dystre strande, hvor spøgelser siges at vandre om natten. Oplev de fascinerende, men skræmmende fortællinger om de hjemsøgte steder, der gemmer sig i Nordjylland.

Liste
Kort

Det mest hjemsøgte hotel i Danmark

Helnan Phønix har hele 3 spøgelser som man kan møde. Hotellet har en dyster historie, der går tilbage til 1853, hvor Brigadér William von Halling vendte tilbage til Aalborg fra Indien med slaver, som blev spærret inde i kælderen. Halling havde også en kone, som ikke kunne blive gravid og for hvert år hun ikke blev gravid, siges det at Halling brækkede et led på hende. Til sidst endte han med at mure hende inde i kælderen. Alt dette har ledt til at der er mange historier af forskellige spøgelser fx en stuepige, og en hjælpsom opvasker. 

Læs mere
Aalborg kloster med spøgelse
Foto: Destination Nord

Aalborg klosters genfærd

Aalborg kloster har to spøgelser. Den ene er en mand, som vandrer hvileløst rundt på gangene nytårsnat. Den anden er en dame. Der er forskellige historier om, hvem hun er. Nogle siger at hun er en nonne, som blev gravid med en munk. Andre mener at hun havde et stormfuldt forhold til en rigmand og døde af at blive muret inde i kælderen. Man ser aldrig damen, men man kan mærke hende for hun puster folk i nakken når hun går forbi.  

Læs mere
Heks flyver over Aalborghus slot
Foto: Destination Nord

Fangehullet på Aalborghus Slot

I Aalborghus Slots fangehul er der fugtigt, mørkt og ingen frisk luft. Fangehullets historie strækker sig hele vejen tilbage til 1620, hvor der sad ti kvinder fængslet for at være hekse. Kvinderne var fængslet i et år, før de til sidst blev brændt på bålet. Kvinderne var fængslet for at have lavet et voksbarn, som de navngav det samme som rådmandens hustru. 25 år efter det var fangehullet igen fyldt, da svenske soldater spærrede jyske bønder dernede. 

Læs mere

Ånder på Aalborg Teater

Det gamle teater i Aalborg har været på Jernbanegade 11 i mere end 140 år og har set lidt af hvert igennem tiden. På teateret har de både faste spøgelsesgæster og andre der er på kort visit. For nogle år siden var der en portvagt fast i huset som gik med sin hund og holdt vagt. Gæster på teateret kunne opleve at han gik lige igennem dem i stedet for rundt om.

Teateret får også nogle usædvanlige gæster. En gang var det en gruppe af spøgelsesvikinger, der ville overvære en generalprøve og sad på tilskuerrækkerne. 

Læs mere
Budolfi kirke med spindelvæv i hjørnet
Foto: Destination Nord

Fandens rede i Budolfi Kirke

Budolfi Kirke har været en fast del af Aalborg siden 1000 tallet. I 1800 tallets Aalborg troede man på, at fanden havde en rede oppe i toppen af kirketårnet. Dertil hørte at, hvis man kom for tæt på kirkeklokkerne ville man blive overfaldet af fanden. 

På Budolfi Plads nedenfor kirken kan man komme ud for at se en ligvogn. En kvinde har tidligere fortalt, at hun så et spøgelsesligvognsoptog passere hende og nogle dage senere døde en person i området. Derfor, hvis du ser ligvognene er det et tegn på, at nogen vil dø. 

Læs mere
Store Restrup med stor måne
Foto: Destination Nord

Den Grå Mand på Store Restrup

Store Restrups hovedbygning stammer fra 1723, men der findes omtaler af stedet fra 1314, så der er naturligvis en del spøgelser tilknyttet stedet. En af dem er spøgelset af Iwer Rosenkrantz Levertzaw, som går rundt og kaster med jord for at finde en guldskat. Det siges at den dag herregården brænder, vil man finde skatten, som indeholder nok guld til at genopføre gården. 

Der lister også en stilfærdig hvid dame rundt, som har en forkærlighed for små børn og giver sovende småbørn et smil og et stille kys på panden. 

Læs mere

Kvindespøgelset på Sæbygaard

Flere gange har man oplevet at en mystisk kvindeskikkelse, med sort kjole på, har vandret rundt i slottest sale. Man hører knirken fra en dør og så listende skridt gennem riddersalen for til sidst at ende i tårnværelset, hvor der muligvis er begået en udåd. Der er tre forskellige muligheder for, hvem kvinden er. Pernille Oxe, som byggede Nordfløjen, Karen Skeel, der kunne få mænd til at danse efter sin pibe. Den sidste er Elisabeth Bille, som var kendt som en skrap dame.  

Læs mere

Den hvide dame på Voergaard Slot

På Voergaard Slot er der mange historier om spøgerier. Den tidligere ejer af slottet, Ingeborg Skeel, som havde et ry for at være en ondsindet kvinde, er tit blevet set på slottet. Med hendes dårlige ry fulgte også mange historier om hendes ugerninger. Blandt andet skulle hun have skubbet sin bygherre i voldgraven, klippet fingre af børn for at stjæle korn og dræbt en pige, som var blevet gravid, i tårnværelset. Et tegn på dette kan man se på gulvet i tårnværelset, hvor en blodplet ikke kan vaskes af. 

 

 

Læs mere

Soldaterspøgelser på Bangsbo Fort

Under 2. verdenskrig var Bangsbo Forts kystbatteri en strategisk placering og der skete mange dystre ting. På Frederikshavns kirkegård er der over 1500 krigsofre begravet. Historien om et tysk fly, der styrtede i havet syd for Frederikshavn, lever også videre som Danmarks eneste spøgelsesfly, som man kan være heldig at se. 

På Bangsbo Fort kan man i dag besøge udstillinger, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen. 

Læs mere
Kystmuseet Bangsbo spøgelse
Foto: Peter Jørgensen

Genfærd på Kystmuseet Bangsbo

Hovedgården på Bangsbo har altid været koblet til historier om spøgelser og genfærd. Her har man oplevet alt fra uforklarlige fodtrin på loftet, en syngende kvinde, som ingen kan finde, bygmesteren, der blev muret inde og besøg fra den berygtede Ingeborg Skeel. 

 

Læs mere

Spøgelsesmønter på Ruths Hotel

På det gamle Ruths Hotel i Skagen går en af de gamle ejere igen, nemlig Johan Olaf Dahler. Her kan man opleve at finde 2-kroner rundt omkring på hotellet. Oldfruen på Ruths Hotel oplevede at finde 2-kroner gemt oven på malerierne og skulpturerne, som er udstillet. En 2-krone blev på gammel dansk kaldt en daler, ligesom navnet på den tidligere ejer af Ruths Hotel. 

Personalet på Ruths Hotel er sikre på at den gamle ejer efterlod "daler" for at advare om en vandskade de havde i pejsestuen. 

Læs mere

Maleri skikkelse på Skagens Museum

Skagen er verdenskendt for sine skagensmalere, som var begejstrede for lyset i området. En af dem var P. S. Krøyer, der blandt andet malede Hip, Hip, Hurra! i 1888. I flere år har maleriet været udstillet i Göteborg, men i 2005 da det blev lånt ud til Skagens Museum opdagede man noget nyt. En skikkelse var dukket op i baggrunden af billedet. Om han altid har været der eller sneget sig på senere ved man ikke. 

Selvom maleriet i dag står udstillet i Göteborg, kan man besøge Skagens Museum og se om man kan finde andre skikkelser i billederne. 

Læs mere
Spøgelse i spisestuen Hjorths Badehotel
Foto: Hjorths Badehotel

Hjemsøgelse på Hjorths Badehotel

På Hjorths Badehotel i Skagen kan man komme ud for det at møde Engel Kristine, den lillebitte duknakkede kvinde i en lys sommerkjole. Engel Kristine levede sit korte liv på Hjorths Badehotel i begyndelsen af århundredet inden hun døde af den spanske syge.

Stemningen på hotellet minder om da det blev åbnet i 1890 og det er måske derfor, man ser Engel Kristine på alle tider af døgnet. Man kan se hende gå stille og foroverbøjet, som om hun bærer på en tung bagage, langs hotellets østside, forbi de hvide døre, rundt om gavlen og så forsvinder hun.

Læs mere

Strandingsspøgelser på Læsø

Farvandene omkring Læsø har altid haft et ry for at være rigtig farlige med både mange rev og flade farvande. Igennem tiden har det betydet at op mod 1100 forlis og strandinger har fundet sted omkring Læsø. I fattige tider var strandingsgods eftertragtet. Så eftertragtet, at de lokale skulle have dræbt sømænd, som var skyllet i land og begravet dem i klitterne. 

De mange sømænd begravet i klitterne kan ikke finde fred og spøger efter mørkets frembrud. På grund af det er der ingen Læsøboere, som vover sig ud på stranden når der er mørkt. 

Læs mere