Kattegat

Miniferie i Kattegats naturperler

Foto: Destination NORD

Nyd Bangbos botaniske have, lokal mad og fantastiske vandreruter i den vilde natur i Hammer Bakker. Overnat i naturen, men med komforten fra et hotelværelse med glamping. Oplev uspoleret natur i verdensklasse i Lille Vildmose. Tag på denne rejse og oplev nogle af Kattegats naturperler. 

Dag 1

Udforsk en magisk botanisk have og smagfulde lokale råvarer.

Tag med på en fortryllende rejse til Frederikshavn, der ligger ved kysten af det betagende Kattegat. Her findes et særligt sted ved navn Bangsbo, der forener vilde dyr og fredfyldt fuglesang med dunkle bunkere og farvestrålende blomsterflor. Bangsbo Botaniske Have, der strækker sig over 8 hektar, ligger smukt placeret ved den ærværdige herregård Bangsbo. Herregården, der nu huser Nordjyllands Kystmuseum, ligger i den sydlige udkant af Frederikshavn og er omgivet af skov og Bangsbo å.

I haven kan I opleve en ældgammel, engelsk-inspireret park, der byder på utallige bænke, frodige plæner, gamle træer og et charmerende lysthus. Her finder du også en rosenhave, en læge- og krydderurtehave, en sansehave, en historisk frugt- og bærhave samt en samling af fortryllende bonsaitræer. Bangsbo Botaniske Have er et sandt paradis for naturelskere.

Bangsbo
Foto: Peter Joergensen
Bangsbo
Foto: Peter Jørgensen

Efter en dag i naturen kan I stille sulten på den anmelderroste Essens Gaarden, der er blandt kandidaterne til titlen "Bedst i Nordjylland - Value for Money" 2023. Her kan du opleve en magisk kulinarisk oplevelse, hvor fokus er på lokale råvarer.

Gaardens ambition er at dyrke så mange økologiske grøntsager, frugter, krydderurter og bær som muligt i deres egen have. Restauranten byder på forskellige temaaftener, der spænder lige fra klassiske retter til lækre pizzaer og fortryllende flerretters menuer. Essens Gaarden er det ultimative rejsemål for gastronomiske eventyrlystne.

Essens Gaarden

Foto:Kjetil Løite

Essens Gaarden

Foto:Kjetil Løite

Essens Gaarden er en opvisning i det totale værtsskab. For under 1500 kr. får du 17 serveringer og vin, men Tonny Kristensen og hele hans kongerige for en hel aften er det egentlige scoop – Birgitte Sonne i Nordjyske

Slap af og overnat på det velplacerede Hotel Frederikshavn, der byder på central beliggenhed i byen. Hotellet tilbyder også en praktisk parkeringsplads, som gæsterne frit kan benytte.

Dag 2

Naturperler og luksuriøs glamping: En eventyrlig dag i Hammer Bakker.

Om morgenen vil I blive forkælet med en overdådig morgenbuffet på hotellet, der byder på et væld af hjemmelavede lækkerier. Nyd de delikate retter og start dagen med energi i maven.

Derefter er det tid til at udforske Hammer Bakker. På vejen kan det anbefales at besøge 2takt Café og Brasserie, der også er blandt kandidaterne til titlen "Bedst i Nordjylland - Value for Money" i 2023. Her kan I købe lækre sandwich og salater, som er perfekte til at tage med på farten.

Hammer Bakker byder på flere ruter at vælge imellem, men hvis I vælger den blå rute (4,5 km) eller den røde rute (6 km), vil I passere den betagende pebermose. Dette er måske Hammer Bakkers mest fotogene naturskat. Her kan I opleve den unikke naturtype kaldet "hængesæk". Det er et flydende tæppe af mos, der vokser på vandoverfladen og kan blive flere centimeter tykt.

Tæppet dækker en stor del af søen. Dette specielle miljø er hjemsted for et væld af planter og dyr, herunder kødædende planter og sjældne sommerfuglearter som mose-perlemorssommerfuglen. Vær dog opmærksom på, at I ikke bør betræde hængesækken, da den flyder på vandet og ikke kan bære en persons vægt.

Hvis I er modige og har lyst til en længere vandretur, kan I vælge at gå alle ruterne, der tilsammen udgør 17 km, og opleve den vilde natur, der langsomt vender tilbage til området. Den danske naturfond arbejder på at genskabe naturen, som den var før området, blev plantet til af mennesker med henblik på at skabe levesteder til truede dyrearter.

I området findes også et shelter og et bålområde til de eventyrlystne. Hvis I foretrækker lidt mere luksus, kan I vælge at besøge Glamping Skovgaardsminde, der ligger kun 37 minutters kørsel fra Hammer Bakker.

På Glamping Skovgaardsminde kan I se frem til en afslappende naturoplevelse tæt på skov og strand, hvor I kan tage alt i jeres eget tempo. Her vil I blive mødt med nordjysk charme, hyggelige detaljer og ikke mindst lokale råvarer, der er hentet fra den nærliggende natur. Alt, hvad I skal tænke på, er at tilberede jeres mad over bål, mens Skovgaardsminde sørger for resten. Nyd den enestående atmosfære og lad jer forkæle i naturens skød.

Glamping Skovgaardsminde
Foto: Glamping Skovgaardsminde
Glamping Skovgaardsminde
Foto: Glamping Skovgaardsminde

Dag 3

Opdag Danmarks største vildmark og de vilde beboere.

Dagen begynder med en afslappet morgenmad på Glamping Skovgaardsminde, hvor økologiske og lokale råvarer er i fokus. I kan se frem til en lækker morgenmadsoplevelse med frisk nylagte æg, delikate lokale pålæg og danske oste. Frugt og juice bringer friskhed til bordet, og alt bagværk kommer fra den fantastiske surdejsbager, @breadbykaerup, beliggende i Aalborg. I teltene er der altid kaffe og te til rådighed, og vandet kan I koge over bålet.

Herefter begiver I jer mod Lille Vildmose. Tag færgen fra Hals-egense, og på kun 51 minutter kan I opleve Danmarks største naturfredningsområde. Lille Vildmose strækker sig over imponerende 7.600 hektar, hvilket svarer til hele 10.000 fodboldbaner.

Vi anbefaler, at I begynder jeres eventyr på Lille Vildmosecenteret, hvor I kan berige jeres viden om de fascinerende dyr og den unikke natur, der karakteriserer mosen. Hvis I tør, kan I stige til tops i Dødens Tårn og nyde udsigten over kadaverpladsen, der tiltrækker rovdyr fra vildmarken.

Lille Vildmose

Foto:Frans Ritter

I receptionen vil I kunne få udleveret kort og gode råd til at udforske mosen på egen hånd. Besøget i mosen er gratis og kan foretages døgnet rundt, året rundt. Her kan I være heldige at opleve de vilde dyr såsom elge, vildsvin, kongeørnen og kronhjorten. Der er også mulighed for at deltage i en guidet tur med en af centrets erfarne guider, der kender mosen, dens historier og de bedste steder at spotte vilde dyr og sjældne planter.

Lille Vildmose
Foto: Frans Ritter
Lille Vildmose
Foto: Nicolas Cho Meier

Efter en spændende og lærerig dag ved Lille Vildmose, kan I vende snuden hjemad. Kattegat har mere end rigeligt at byde på til en 48 timers tur i naturen. Så husk at tilpasse jeres rejseplan efter jeres egne præferencer og eventuelle ændringer i åbningstiderne.

Rigtig god rejselyst!