Inspirationscases på Fall Summit

24.10.2023
Foto: Destination NORD

På Fall Summit 2023 præsenterede vi tre forskellige inspirationscases, nemlig Voergaard Slot, Glamping Skovgaardsminde og Essens Gården.

Helt uden for guldmontren

Voergaard Slot er ikke et museum, men et helt ekstraordinært privat hjem, slot og kunstsamling, der blev efterladt til en fond efter ejerens død. Med historiske linjer tilbage til Stygge Krumpen, den berømte og berygtede Ingeborg Skeel og en fin, fransk familie er stedet rigt på gode historier, fortidsminder og uvurderlige skatte.

Som attraktion gør Voergaard Slot sig mest i guidede rundvisninger og har desuden to store, årlige events i kalenderen, nemlig dels Middelalderdage i juli, som mest henvender sig til børnefamilier, dels Jul på Voergaard Slot, som er et high end juleevent.

Men ved at inddrage en stor, renoveret ridesal fra 1940’erne er Voergaard Slot lykkedes med at skabe vilde udstillinger i samarbejde med Jim Lyngvild, der på en og samme tid er relevante for den historiske kontekst og de historiske rammer, men også skaber nye og helt anderledes oplevelser. Der er tænkt helt uden for guldmontren, og det tjener til et spændende eksempel for andre attraktioner, som har brug for at fylde flere oplevelser ind i deres rammer, som kan være med til at udvide sæsonen og skabe større omsætning.

Voergaard Slot Thumbnail
Foto: Destination NORD
Glamping Skovgaardsminde Thumbnail
Foto: Destination NORD

Primitiv luksus er et hit

Glamping Skovgårdsminde har været first movers på at tilbyde ”glamourøs camping”, hvor fokus er på ro, nærvær og naturoplevelsen. Det er for gæster, der helst slipper for planlægning af turen, indløb og investeringer i telt eller campingvogn. Her er alt nemlig lagt til rette inden ankomsten.

Glamping-konceptet er mest for dem, der skal på tur uden børn, og så er det en ret romantisk overnatningsform, der oplagt kan bruges som getaway for par.

Det indskrænker måske målgruppen lidt, men ifølge indehavere Lisanne Metselaar og Karina Brorsen betyder det ikke noget, for der er meget stor efterspørgsel på produktet. Siden åbningen har der været godt belagt på det stykke halvvilde natur, hvor de to har sat hvide bomuldstelte op og anlagt små lejre med god afstand imellem. Trods lidt primitive bad- og toiletforhold kommer gæsterne godt ned i gear og giver positiv feedback på at lave mad over bål og sove i en rigtig seng.

Der har været mange bump på vejen i realiseringen af idéen, ikke mindst hvad angår officielle tilladelser til et campingprodukt, som ikke er rigtigt velbeskrevet hos kommuner og andre instanser endnu. Men det tjener bestemt til inspiration, at man kan finde et hul i markedet og tappe ind i en eksisterende efterspørgsel, der bare kalder på at blive udnyttet.

Gårdliv rimer på det gode liv

Kok Tonny Kristensen fra Frederikshavn er kendt for sin meget høje kvalitet i alt, hvad han gør, og da han for kort tid siden valgte at flytte sin gourmetrestaurant helt ud på landet, var det også med en ambition om at skabe helt andre spise- og madoplevelser for sine gæster, der nu kan komme helt ud i køkkenhaven, i gårdhaven, i orangeriet eller sågar i køkkenet selv.

At spise god mad er for Tonny Kristensen ikke nødvendigvis noget med at sidde ved den samme hvide dug hele aftenen, men en social begivenhed, der også gerne må indebære en naturoplevelse, jord under neglene, frisk luft, stjernekig, berigende samtaler og alt muligt andet godt og magisk, som pludselig opstår, når vildt fremmede vandrer rundt på Essens Gården en hel aften og smager på gulerødderne direkte fra mulden ind imellem de mere sofistikerede retter.

Der er masser af planer for udvikling af oplevelserne på Essens Gården, og det fortalte Tonny om på Fall Summit i Frederikshavn. Enhver med interesse for gastronomi, madoplevelser, restaurantkoncepter og oplevelser i det hele taget kan med fordel følge med på sidelinjen, for der er nytænkning og masser af inspiration at hente.

Essens Gården Thumbnail
Foto: Destination NORD