Solnedgangspladsen i Skagen

Skagboens guide: Oplev det ægte Skagen

Foto: Peter Jørgensen

Det kulørte billede, medierne ofte maler af Skagen, er langt fra det, som byen egentlig er. Derfor har vi allieret os med skagbo og direktør på Brøndums Hotel Emil Hauge, der her fortæller om byens historie, og hvad han mener, du skal opleve på Nordjyllands spids.

Emil Hauge

Foto:Kjetil Løite

Emil Hauge, skagbo og direktør på Brøndums Hotel i Skagen

”I Skagen lever vi med naturen på tætteste hold, og så har byen en sprudlende ånd på grund af vores mange feriegæster.” Emil Hauge lægger ikke skjul på, at Skagen er en feriefavorit for mange. Heldigvis kan byen både noget i og uden for højsæsonen. Og det er ikke en tilfældighed, at den lille by længst mod nord er blevet et tilløbsstykke: ”Det er kunstnerkolonien, vi kan takke for det: Marie og P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Georg Brandes, Michael og Anna Ancher og flere til. I 1870’erne – længe før alt det, der hedder sociale medier, fandtes – fik deres litteratur, musik og malerier af naturen, menneskene, lyset og det rå liv, der blev levet heroppe, nysgerrige til at tage den lange rejse hertil.”

Og interessen for Skagen er ikke blevet mindre – tværtimod – for området her kan noget, som ingen andre steder kan. Godt nok er det over 100 år siden, at nogle af Danmarks mest kendte malere spankulerede rundt i gaderne, men historien her på stedet er intakt. Brøndums Hotel – som var arnested for de store kunstnere – står f.eks. præcis, som det gjorde dengang, og på menuen finder du endda retter som Madam Brøndums fiskesuppe og rødspætte a la skagbo, der aldrig er blevet – eller vil blive – taget af kortet.

Der er noget med lyset

”Det helt specielle lys her i Skagen stammer fra Skagerrak og Kattegats hvide sandstrande, hvor de mange solskinstimer genspejles og gør lyset helt særligt her,” siger Emil Hauge, der også fortæller, at lyset dog ikke sådan uden lige kan defineres.

”Det er ikke noget, du kigger efter og får øje på ligesom med nordlys. Det er, når solen står op en sommermorgen, og når nattehimlen aldrig rigtig bliver helt mørk. Det er en septemberaften, hvor himlen er lysende mørkeblå. Det er det skarpe lys, der slår skygger på væggen ind ad de småsprossede vinduer. Det er hele stemningen.”

Og du behøver ikke komme om sommeren for at opleve det særlige lys – det er der hele året. Det rolige og fredelige efterår er f.eks. Emil Hauges favorit. Her nyder han de lange gåture i Skagen Klitplantage, som han mere eller mindre har for sig selv.

Der hvor hverdagen er

Ingen anden end en skagbo kan fortælle, hvad du skal fokusere på, hvis du vil opleve det ægte Skagen. Ifølge Emil Hauge skal du først og fremmest bo inde i byen – f.eks. Østerby, hvor det oprindelige Skagen opleves.

”Her skal du gå ned ad de snoede gader, langs de gule skagenshuse og nyde lyden af havet, der bruser uanset. Selv på den varmeste sommerdag finder du roen lige her, hvor byens hverdagsliv er. Tag også en tur på havnen, og hvis du vil opleve den fredelige stemning, så tag turen fra Østerby igennem den pulserende havneindustri og videre til den gamle jollehavn. Måske er du heldig at støde på en fritidsfisker, der sælger en rødspætte eller to. 

Skal du mærke historien helt tæt på, så tag et smut forbi min personlige favorit, Skagens Museum, der lægger bygning til en stor samling af skagensmalernes værker. Her bliver der aktivt arbejdet på bevarelsen og formidlingen af dansk kulturarv – og hvor opleves skagensmalerierne bedst? Selvfølgelig i Skagen.”

Emils guide til Skagen

Her finder du Emil Hauges bedste tips til Skagen.

Pensel

 

Skagens Museum

De dygtige museumsfolk sammensætter udstillinger af klassisk billedkunst i en nutidig ramme, så alle sanser bliver bragt i spil.

Træ

 

Naturen

Tag f.eks. en tur gennem det barske klit- og hedelandskab. Der er både noget for dem, der vil gå 10 km, og for dem, der blot har lyst til at stikke storetåen uden for byskiltet.

Båd

 

Havnen

Tag en tur ned mellem fabrikkerne, og fortsæt længere ud mod den nye havneudvidelse. På ydersiden af de store moler er der bygget små terrasser, hvorfra du kan kaste snøren ud og måske få en helt frisk fisk på krogen.

Slagter

 

Slagter Munch

Tag på opdagelse i Slagter Munchs  kølemontre. Butikken er kendt i hele Danmark – og med god grund!

Is

 

Ishjørnet og Iscafeen

Sommer, sol og is hører sammen. Begge steder står for god kvalitet og gedigent håndværk og vigtigst: noget for ethvert smagsløg.

Vandtårnet

 

Vandtårnet

Byens historiske vandtårn er omdannet til et udsigtspunkt midt i byen, hvor du får 360 graders perfekt vue.