©  Foto:

Nibe Kirke

En gammel legende fortæller, at en Lübeck-skipper havde havsnød, og i et forsøg på at få hjælp fra stærkere kræfter lovede han at finansiere opførelsen af ​​en ny kirke, hvis han ankom sikkert i land.

Nibe kirke er en gammel middelalderkirke bygget i første halvdel af det 15. århundrede. I årene 1989-1996 har kirken gennemgået en større renovering, så kirken i dag fremstår som lys og smuk.

Kirken består af et skib, et kor og et våbenhus. Mod syd er en korsarm og mod vest findes et tårn. I Nibe kirke finder du også en af ​​de mest særprægede og karakterfulde kirkeskib.

Smukke middelalderlige kalkmalerier

I 1992, blev en lang række smukke middelalderlige kalkmalerier fremdraget i Nibe Kirkes sideskib. Kalkmalerierne, der bl.a. fortæller om Sct. Jørgen og hans lidelseshistorie, er malet af to forskellige værksteder, Sæby-værkstedet og Sebber-værkstedet.

Kalkmalerierne blev opdaget i forbindelse med den store restaurering, der blev påbegyndt i 1990. Sideskibet trængte til at blive kalket. Da man var bange for, at de mange eksisterende kalklag ikke ville være i stand til at bære endnu et kalklag, blev det besluttet at banke det ned, hvorved kalkmalerierne kom til syne. Ingen vidste, at de var der udover billedet af Moses ved den brændende tornebusk. Nogle steder var billederne usædvanligt velbevarede, mens de var mere eller mindre ødelagte andre steder.

Særegent og karakterfuldt kirkeskib

I Nibe Kirke findes et af Danmarks mest særegne og karakterfulde kirkeskibe. En sildekåg som symbol på, at Nibe oprindelig var en sildeby, hvis eksistens og velstand skyldtes sildefiskeriet i Limfjorden.

Læs mere om Nibe kirke ...