©  Foto:

Maskinrummet Skagen

Maskinrummet i Skagen er en privat samling af motorer, maritime effekter, veteranbiler, knallerter, påhængsmotorer, udstyr/grej og værktøjer. Samlingen blev stiftet i 2020, og åbnede deres døre for offentligheden i 2021.

Maskinrummet byder alle aldre og alle køn hjerteligt velkommen - der tilbydes også gratis kaffe/te + WiFi ved køb af entré.

Oplev motor- og søfartshistorien helt tæt på

Samlingen består af over 350 motorer og over 1000 maritime-effekter. Du kan blandt andet opleve mekanik, teknik og motorer, som er blevet brugt til alverdens formål: skibsmotorer, stationære-motorer som er blevet brugt til landbruget og i industrien. Navnebræt, skibstegninger, malerier, litteratur og andre bevaringsværdige genstande.

Samlingen omfatter en stor del af de skandinaviske motorfabrikker, men man kan også opleve motorfabrikker fra udlandet, såsom “Fairbanks Morse” fra USA, “Deutz” fra Tyskland, “Stork & Hengelo” fra Holland og “Waterloo” fra Belgien. Nogle af motorerne er også importeret fra nogle af disse lande.

Opstart af motorer + informativt

Essensen af Maskinrummet ér at man kan få lov til at se og høre motorer blive opstartet, og samtidig blive oplyst omkring maskin- og søfartshistorien. Der vil være skiltning med oplysninger om de forskellige motorers egenskaber og virkemåde, samt med data på de fleste af motorerne.

Når man ankommer til Maskinrummet, da vil man blandt andet kunne opleve en Hundested-motor stå og tøffe udenfor ved indgangen. Den kører i hele åbningstiden. Derudover, så er der 13 motorer der er koblet op til at kunne startes indenfor.

Personalet ved Maskinrummet sørger for at der bliver opstartet motorer, besvaret spørgsmål, at de besøgende trives og får noget ud af deres besøg ved Maskinrummet.

Arrangementer for hele familien

På Maskinrummet bliver der afholdt arrangementer med forskellige temaer; der er blevet afholdt påsketræf, hvor der blev lejet hoppeborg til de små og opstillet til ølsmagning for de voksne.

Kristi Himmelfartsdag blev der afholdt Motortræf med åbent hus (fri entré), hvor man kunne tilmelde sig til at sælge stumper/grej eller fremvise nogle af sine egne motorer og køretøjer. Maskinrummet startede alt maskineriet op indenfor, og havde omkring 20 små stationære motorer til at køre udenfor.

Om sommeren kan der være lejet pølsevogn og SlushIce-maskine.

Arrangementerne/begivenheder og leje af udstyr vil komme løbende - så følg Maskinrummet på GoVisit-appen, deres Facebook-gruppe eller tjek deres hjemmeside ud for at blive opdateret på dette.

Afdelinger og donationer

Maskinrummet køber motorer i indlandet og i udlandet hos privatpersoner og ved andre samlinger. Dertil skal det dog nævnes, at mange besøgende kommer og donerer materialer/ting til samlingen; dette omfatter nogle få motorer, litteratur, tegninger/malerier, navneskilte, flaske- og modelskibe, værktøjer og udstyr/instrumenter.

Samlingen består af 4 afdelinger; én hal på 350 kvadratmeter, hvor du kan opleve opstart af 5 skibs- og 2 stationære-motorer, samt kan du opleve en masse værktøjer/udstyr, pyntegenstande på alle vægge i denne hal; navnebrætte, motorskilte og modelskibe.

Den næste afdeling er Jegindø-elværket som er blevet vakt til live igen. Her kan man blandt andet opleve 5 stationære motorer blive opstartet, hvor de 4 af dem har stået på Jegindø-elværket og leveret jævnstrøm til øen fra starten af 1920 til slutningen af 1960’erne, hvor vekselstrømmen virkelig fik sit indpas. Derudover kan man opleve flere motorer og 2 andre i denne afdeling.

Maskinrummet har også en flaske- og modelskibe samling, som består af over 300 flaske- og over 50 modelskibe. Her kan man også opleve motorer og pyntegenstande. Skipper Jensens Mindestue er et hyggeligt kammer med relativt fedt inventar; radio, store malerier, modelskibe, møbler der er designet med ror og pitch-blade.