©  Foto:

Læsø Klitplantage

Midt på øen og ud mod den nordlige kyst ligger Læsø Klitplantage – et område med smuk og varierende natur samt et rigt dyreliv. Her finder du både tæt nåleskov og vidtstrakt klithede og på bare få kilometer kan du bevæge dig gennem flere forskellige typer af smukke landskaber.

Læsø Klitplantage er ikke ret gammel. I 1930erne begyndte staten at plante arealer til med skovfyr og sitkagran. Der er rige muligheder for at opleve hvordan naturen udvikler sig i et så ungt skovområde. Der har tidligere været udstrakte fyrreskove på Læsø.

I plantagen kan du finde Læsøs brune bi i færd med at lave honning, og bevæger du dig ud til kysten kan du være heldig at spotte sæler fra strandkanten. I skoven er der rig mulighed for både at vandre og ride på islandske heste, og er du på jagt efter et sted at brede dit liggeunderlag ud eller tænde et bål, er det også i Læsø Klitplantage, at du finder områder til dette.

I Klitplantagen finder du:

Højsande:
Det er et absolut must at besøge Højsande, når du er i Læsø Klitplantage. Det er en kuperet klithede med spredte birk og ene. I klitplantagens østlige del. Trav hen over området og nå øens højeste punkt på 48 meter over havet. Når du står på toppen kan du se langt omkring. Træerne mod nord skiller sig, så du får et fantastisk kig til Kattegat.

Horneks Odde:
Traver du en tur ud til Horneks Odde, oplever du nordkystens mest fremtrædende odde. I stille vejr kan du være heldig at se sæler, der ligger og hygger sig på stenene i havet. Her er også et meget rigt fugleliv og et par oprindelige hummerhytter. Visit Læsø har taget initiativ til at opsætte 2 kikkerter nedenfor Hornekshuset.

Hvide Bakker:
Ved Hvide Bakker findes en af Læsøs dejligste badestrande. Udsigten mod Nordre Rønner fra de ret høje klitter her ved Hvide Bakker er formidabel.

Læsøstenen:
Lidt vest for Storedalsvej inde midt i Læsø Klitplantage finder du Læsøstenen. Den blev rejst på Skovens Dag i 1998 netop på det sted, hvor man mener, at Læsø steg op af havet for 3.000 år siden.

Skansen:
Ved Storedal få hundrede meter øst for parkeringspladsen ligger et imponerende fredet fortidsminde Skansen, hedder fæstningsanlægget, som formentlig flere hundrede år gammelt.

Badesøen:
Ved Badesøen kan du tilberede din mad over bålstedet. Du kan også overnatte i shelteret og vågne op til en skøn udsigt over den lille sø.

 

Læsø Klitplantage er forvaltet af Naturstyrelsen, og på deres hjemmeside kan du læse meget mere om området samt finde en digital guide til de forskellige områder i plantagen. Et kort over Klitplantagens forskellige vandre- og cykelruter samt ridestier finder du her.