Gå til indhold
©  Foto:

Busk Økologi

Økologisk landbrug, beliggende 2 km udenfor Brønderslev, på vejen ud mod Thise - FRA 1989 TIL NU

Historien bag Busk Økologi

Birgitte er uddannet landmand og laborant. Hun driver gården sammen med sin mand Johnny. Kimen til Busk Økologi blev i virkeligheden lagt tilbage i 1989, da Brønderslev Agrofond søsatte flere ambitiøse projekter, der skulle skabe nye arbejdspladser i kommunen. Et af projekterne var produktion og forarbejdning af hyben.

Blandt dem, der så mulighederne i de røde frugter var Birgittes forældre Nora og Børge Christensen. På deres ejendom udenfor Brønderslev, tilplantede de mellem jul og nytår i 1989, et areal med 5000 planter af hybensorten Rosa Rugosa. I starten af 1990 blev der tilplantet flere arealer hos tre andre landmænd. De fire landmænd dannede en hybengruppe og det blev starten på firmaet Bondegårdshyben.

Mens planterne voksede sig store, skulle der udvikles maskiner til høst og rensning af frugterne. Dybvad Produktudviklingscenter fik opgaven med at udvikle en specialmaskine, der kunne plukke de dejlige hyben. Da hybenbuskene havde vokset sig større, viste det sig at den ikke fungerede optimalt, så Børge, der i forvejen drev et smede- og maskinværksted i Brønderslev, var med til at videreudvikle på den maskine, som skulle høste frugterne.

Så var der rensning af hyben. Børge gik i tænkeboks (og i stalden). Der blev lavet en lille prototype, den blev afprøvet, og da den viste sig at kunne fungere, blev den lavet i stort format.

Små 8 år efter at planterne var sat, blev den første marmeladeproduktion af hybenfrugterne lavet. En lækker hybenmarmelade og syltede hyben så dagens lys i 1998. Opstarten var i lejede lokaler på det gamle mejeri i den vendsysselske by Tolstrup. Med udgangen af 2003 opløste gruppen samarbejdet og efterfølgende flyttede Bondegårdshyben til den nuværende adresse.

Produktion af hyben er bibeholdt her på ejendommen, og frugten blev i en årrække blev solgt til Bondegårdshyben.

Busk Økologi sælger sine varer online, i fysiske butikker og i den økologiske hytte på gården.

Ønsker du at høre nærmere om forhandlere af produkter fra Busk Økologi, kontakt da gerne Birgitte på 6169 0267

Følg med på Facebooksiden for nyheder og arrangementer på gården

Mød os her: