Råbjerg mile

Nordjyllands vildeste og smukkeste naturoplevelser

Foto: @Et nyt kapitel

Sætter du pris på særpræget natur, får du her listen over de smukke og flotte naturoplevelser, du ikke bør gå glip af, når du besøger Nordjylland.

Natur og Nordjylland – hører det sammen? Helt sikkert. Landsdelen byder måske ikke på de højeste fjelde og de dybeste dale, men består alligevel af massevis af storslåede og unikke naturoplevelser, som er meget anderledes end dem, du kan opleve andre steder i Danmark og verden.

Kom med på en guide tur rundt i Nordjylland til nogle af de spændende, nordjyske naturperler:

Råbjerg Mile

Foto:Csaba Labancz

Råbjerg Mile

Langt mod nord, nær Skagen, finder du en af de mest unikke naturperler i Danmark – Råbjerg Mile. Milen indeholder – hold nu godt fast – hele 3,5 millioner kubikmeter sand. Den måler op til 40 meter i højden og dækker et areal på to kvadratkilometer.

Her får du altså oplevelsen af en lille ørken, eller en meget stor sandkasse, om du vil. Det specielle er også, at klitterne ”vandrer” – faktisk ikke mindre end 15 meter årligt mod nordøst. Det betyder også, at hovedvejen til Skagen om 100-200 år kommer til at være dækket af sand – og at vejen igen dukker op cirka 40 år senere. For til sidst at vandre ud i Kattegat og forsvinde fuldstændig fra jordens overflade.

Læs mere om Råbjerg Mile

Grenen i Skagen

Foto:Christian Faber

Grenen

Et andet og særpræget naturfænomen er Grenen helt på toppen af Danmark, og lidt nord for Skagen by. Her mødes de to have, Kattegat og Skagerrak, lige foran øjnene på dig, og du kan dermed vælge at plante en fod i hvert hav. Men vær forsigtig – der er meget stærke og farlige strømme, så badning er naturligvis forbudt.

Grenen er et fascinerende udflugtsmål og et naturområde som er i konstant bevægelse i forbindelse med, at grus og sand aflejrer sig. Landskabet er et fredet naturområde, og så byder det desuden på et helt unikt dyreliv med blandt andet massevis af vilde fugle og søde sæler, som soler sig på stranden.

Læs mere om Grenen

Elg i Lille Vildmose

Foto:Frans Ritter

Lille Vildmose    

Det 7.600 hektar store område Lille Vildmose byder på ægte dansk vildmark og storslået natur med et rigt dyreliv. En naturrigdom, der er helt speciel i dansk sammenhæng.

Lille Vildmose indeholder – udover den fabelagtige naturoplevelse – et stort og spændende oplevelsesunivers for hele familien i form af biograf, udstillinger, vildsvin, naturlegeplads, mose-hoppepude og ørnesimulator. Og er I heldige, møder I måske en af elgene i området – et dyr, som på ingen måde er et almindeligt syn i dansk natur.

Læs mere om Lille Vildmose

Læsø Tangtage

Foto:Travelbook

Tanghuse på Læsø

Kommer du en tur til Læsø i Kattegat, bør du unde dig selv en helt unik og lidt anderledes naturoplevelse i form af en tur til de smukke tanghuse på øen. Tagene på disse huse repræsenterer en helt særlig byggestil, som kun findes her i verden. De er ikke bare historiske, men også bæredygtige konstruktioner, som kan inspirere til en mulig fremtidig byggestil.

Tagene sætter sit præg på mange af husene på øen. Og det bæredygtige tangmateriale, som er lavet af ålegræs, har desuden en holdbarhed som er helt eminent. Flere af tagene kan spores helt tilbage til 1600-tallet og formår stadig at holde regnvejr, blæsevejr og støj ude – og varmen inden.

Læs mere om Tanghusene

Jyske Ås

Foto:Mette Johnsen

Jyske Ås

Jyske Ås er også kendt som den vendsysselske højderyg. Højderyggen blev dannet af gletsjere under sidste istid, og naturområdet strækker sig 38 kilometer gennem Vendsyssel med en bredde på mere end to kilometer.

Det enestående naturområde byder på mange muligheder for cykel- og vandreture, hvor I møder meget forskelligartet natur og et rigt dyreliv. Langs ruten ligger der hele 39 ”toppe” med en højde på mere end 100 meter over havet, og på Knøsen er du ”helt på toppen” i Nordjylland med 136 meter over havet – det højeste ”bjerg” i landsdelen.

Læs mere om Jyske Ås

Pikkerbakken i Frederikshavn

Foto:Kjetil Løite

Pikkerbakken

Pikkerbakken ved Frederikshavn er en unik tre kilometer lang kystskrænt, der er dannet af Yoldia- og Litorinahavet i istiden. I dansk sammenhæng repræsenterer dette en imponerende skrænt, som rejser sig 71 meter over havet.

På toppen strækker der sig en udsigtsplatform ud fra Pikkerbakken, formet som Skagens Gren, og her kan I opleve en vidunderlig udsigt over byen, havnen, øgruppen Hirsholmene, Sæby og Skagen – og i klart vejr helt ud til Læsø.

Læs mere om Pikkerbakken

Hammer Bakker

Foto:Destination NORD

Hammer Bakker

Hammer Bakker ligger nogle få kilometer nordøst for Aalborg og er et naturskønt område med store skove og mulighed for vandring, MTB-cykling og overnatning i shelters.

Hammer Bakker giver desuden store muligheder for at opleve et rigt dyreliv og består hovedsagelig af skov og hedeområder, hvor store dele af arealet er fredet.

Læs mere om Hammer Bakker