Familie på Hals strand

Kattegatkystens flotteste perler

Foto: Kjetil Løite

Bliv bekendt med de ”ukendte perler” langs Kattegatkysten i Nordjylland – her finder du nemlig nogle af de hyggeligste og flotteste strandoplevelser, som du og din familie kan ønske jer.

Intet smager mere af sommer end sol, strand og badeture. Og kommer du til Nordjylland, kan du være sikker på at finde rigeligt af disse tre ingredienser. De fleste kender jo de ”berømte” strande og badebyer på Nordjyllands vestkyst, blandt andet Løkken og Blokhus. Mindre kendt er måske nok Kattegatkystens perler, som er perfekte destinationer for jer, der sætter pris på et lidt mere roligt og hyggeligt tempo – uanset om I kommer som venner, par eller familie med børn.

Stranden ved Sæby

Foto:Peter Jørgensen

Syv fantastiske badebyer 

Kysten langs Nordjyllands østkyst er cirka 100 kilometer lang i luftlinje – fra nord til syd. Langs denne strækning er der naturligvis et hav af muligheder for at finde en lille strandperle, men her får du oversigt over de destinationer, der også byder på ”lidt mere” i form af en lille (eller større) badeby, hvor det er muligt at bo godt, måske shoppe lidt og hygge sig med dejlig mad og drikke.

Vi starter længst mod nord og bevæger os i behageligt tempo sydover langs Kattegatkysten – og tager nogle stop langs de fantastiske kystperler, vi møder undervejs…

Nordjylland

Foto:Destination Nord

Sønderstrand i Skagen

Helt på toppen af Nordjylland – og Danmark – finder du Sønderstrand, som er en bynær strand i gåafstand fra Skagen by. Det var på denne strand, at Skagensmalerne fandt inspiration til mange af deres berømte kunstværker, hvor de benyttede sig af det fantastiske lys. Stranden er bilfri og dermed meget velegnet for børnefamilier, og flere stier går gennem de lave klitter og ned til stranden, så også kørestole og barnevogne kommer frem.

Ålbæk strand

Ålbæk, der ligger cirka 20 kilometer syd for Skagen, er også kendt som ”Lysets landsby” – en hyggelig, lille by, hvor du kan bo og bade. Naturen i området er helt speciel, og stranden ligger både nord og syd for den charmerende lystbådehavn. Her danner de fine, hvide strande med det klare blå vand rammen om en særdeles børnevenlig strand.

Strandby strand

Bevæger vi os cirka 15 kilometer syd for Ålbæk, finder vi hyggelige Strandby. Den dejlige og børnevenlige strand ligger på hver side af Strandby havn. Stranden på sydsiden er fredet, og før vandet bliver rigtig dybt, må du 50 meter ud – noget som giver et utroligt rigt dyreliv på stranden. Bag klitterne ligger der en fin vandresti, hvor det er muligt at gå på opdagelse, hvis man ønsker sig en lille pause i strandaktiviteterne.

Begge strande i Strandby er desuden begunstiget med flotte, høje klitter, hvor man har udsigt til øgruppen Hirsholmene.

Tjek hvor strandperlerne ligger

Palmestranden i Frederikshavn

Foto:Csaba Labancz

Palmestranden i Frederikshavn

Er du vild med sydenstemning? Så er du kommet til rette sted i Frederikshavn. Byen, som både er særdeles hyggelig og byder på alt hvad hjertet kan begære af shopping, restauranter og overnatning, har nemlig også en bynær strand i form af Palmestranden. Her kan både børn, unge og voksne hygge sig med beachvolley, beach-yoga, grill og mange forskellige aktiviteter – og det hele foregår ”under” de 90 palmer, som er placeret på stranden – og som skaber den helt unikke stemning.

Sæby strand

Sæby er måske den mest pittoreske by på Kattegatkysten, og derfor er det naturligvis også meget heldigt, at byen desuden byder på en særdeles fin og flot by-strand. Stranden ligger i umiddelbar nærhed til havneområdet i Sæby, og her kan du blandt andet opleve den næsten syv meter høje statue, ”Fruen fra havet”. Fra havneområdet leder turen over træbroen dig over til den børnevenlige og populære strand, der strækker sig langt op mod Hedebo Strandcamping.

Hvis I har behov for en pause fra sol og strand, byder Sæby på alt man kan ønske sig af dansk idyl og charme – og med mange muligheder for at shoppe, spise og hygge sig.

Læs mere om Sæby

Vesterø på Læsø

Er du klar til en lille ø-hoppe-tur? Læsø er den dejligste ”ønske-ø”, som ligger ude i Kattegat, blot en lille færgetur fra Frederikshavn. Den hyggelige ø er et rent overflødighedshorn af oplevelser, men byder også på lækre strandoplevelser for hele familien. Læsø har en kystlinje på cirka 100 kilometer, og ikke mindre end 25 af disse byder på gode strande. De findes så godt som alle på den vestvendte kystside og dele af nordkysten, og en af de mest populære er stranden på Vesterø, hvor vandet er lavt og lunt, så børnene frit kan bade og lege uden at bekymre sig for høje bølger og havstrømme.

Tjek strandene på Læsø

Bisnap strand ved Hals og Hou

Vi er nu kommet længst mod syd på vores rejse langs Kattegatkysten og nærmer os indsejlingen til Limfjorden. I dette område finder vi de hyggelige feriebyer, Hou og Hals, og i umiddelbar nærhed ligger Bisnap strand, som har modtaget en række anerkendelser for sine fortræffeligheder. Den er blandt andet tidligere blevet kåret til ”Danmarks bedste strand”.

Stranden i Bisnap byder på lækkert hvidt sand, små laguner og småøer, hvor man kan sole sig. Stranden er meget børnevenlig og lavvandet, og kystlinjen fra Hou til Bisnap er faktisk hele seks kilometer lang. Det er med andre ord ikke vanskeligt at finde sin egen lille, private oase.

Se alle de nordjyske Kattegat-strande her

Leg på stranden

Foto:Destination NORD