Sæby havn

Top-10 i idylliske og charmerende Sæby

Foto: Csaba Labancz

Kom med på en guidet tur til en af Nordjyllands absolut hyggeligste og smukkeste byer – pittoreske Sæby byder på skov, strand og by i en skøn forening. Forund dig selv et besøg til denne perle, som tidligere er blevet kåret til Danmarks tredje bedste by.

Sæby ligger ud til Kattegat på østkysten af Nordjylland – cirka 50 kilometer nord for Aalborg – og 50 kilometer syd for Skagen. I modsætning til Vesterhavet, er Kattegat et roligt hav. Og måske netop fordi Sæbys strande går ud i Kattegat, er byen præget af en hyggelig og rolig stemning og atmosfære, som i allerhøjeste grad sætter sit præg på denne unikke nordjyske perle – et sandt ferieparadis i Danmark.

Komprimeret idyl og charme

I Sæby finder du hyggelige og idylliske gader og huse, rolige gågader, sol, strand og skov – og selvfølgelig – dejlig mad og drikke.

- Sæby er kort fortalt komprimeret idyl og charme. Den unikke beliggenhed mellem skov og strand, og med en fantastisk hyggelig by i midten, gør byen til en fantastisk feriedestination. Sæby er kendt for hyggelig stemning, smukke gamle huse, brostensbelagte gader, havnen med gode fiskerestauranter, små kunstgallerier og ikke mindst muligheden for en fantastisk strandtur om sommeren, udtaler forretningsudvikler i EnjoyNordjylland, Line Boel.

Ti fabelagtige oplevelser

Kom med på en guidet tur til Sæby – her får du ti fantastiske tips til, hvad du kan opleve i charmebyen Sæby.

Mennesker slapper af udenfor en cafe i Sæby

Foto:Peter Jørgensen

Stress-fri shopping

Shopping uden stress? Så tag en tur gennem gågade i Sæby, som byder på en lang række hyggelige og fine butikker. På torvet, som ligger i midten af gågaden, kan du i højsæsonen opleve hyggelig live-musik – og så er det selvfølgelig altid muligt at finde et hyggeligt sted at få en kop kaffe eller en kold drink på en af cafeerne.

Danmarks hyggeligste gade?

Når shopping-turen er tilbagelagt, bør du gå nogle få meter ned ad gaden og til højre langs Algade. Den idylliske brostensbelagte gade Algade er selve ”indbegrebet” af Sæby. Her ligger de gamle, smukke huse ved siden af hinanden, og om sommeren står bonderoserne i fuldt flot. Her finder du desuden en række hyggelige, kreative værksteder med blandt andet glaskunst og keramik. Mere intensiv dansk idyl finder du næppe noget sted!

Sæby Kirke

Foto:Peter Jørgensen

Sæby Havn med familie foran 7 meter høje statue, fruen fra havet

Foto:Kjetil Løite

Sæby Kirke

Sæby Kirke er byens absolutte vartegn – som er synlig fra både nord- og sydsiden af byen. Den hvidkalkede kirke fra slutningen af 1400-tallet ligger i ”bunden” af idylliske Algade og er helt afgjort et besøg værd – både udvendig og indvendig.

Hav og strand

Maleriske Algade fører dig hele vejen ned til det hyggelige havneområde i Sæby. Her kan du blandt andet opleve den næsten syv meter høje statue, ”Fruen fra havet”. Faktisk hentede norske Henrik Ipsen oprindelig sin inspiration til bogen/teaterstykket ”Fruen fra havet” i netop Sæby. Og går du over træbroen, kommer du til en helt fantastisk og børnevenlig strand, som er yderst populær om sommeren.

Kulinariske lækkerier

Havnen i Sæby er også landskendt for en lang række hyggelige og lækre restauranter, som serverer fiskespecialiteter med alt hvad hjertet kan begære af friskfanget fisk fra Kattegatkysten. Efter en god madoplevelse, bør du lade dig lokke af en iskold dessert i et af ishusene.

Mennesker der går langs Fiskerstien i Sæby

Foto:Peter Jørgensen

Sæby vandmølle

Foto:Csaba Labancz

Fiskerstien

Lad turen retur til byen gå op langs Fiskerstien, som ligger i parken og langs åen. Fra gammelt af fik Fiskerstien sit navn, da de fiskere, som boede længere oppe i byen, ikke fik lov til at fragte deres udstyr langs den finere Algade.

Sæby vandmølle

Når du er kommet igennem parken og har krydset vejen, finder du idylliske og meget velbevarede Sæby vandmølle. Vandmøllen er en af byens smukkeste vartegn, der ligger ved broen over Sæby Å. Møllen, som oprindelig fungerede som kornmølle, blev bygget i 1600-tallet og tilhørte på daværende tidspunkt ingen ringere end kongen.

Kvinde og barn går rundt mellem minihusene i Minibyen Sæby

Foto:Sæby Miniby

Mini-byen Sæby

Minibyen Sæby er – som navnet indikerer – en miniature-version af Sæby. En række fantastiske ildsjæle har gennem de seneste godt 20 år opbygget en tro kopi av ikke mindre end 160 Sæby-bygninger i størrelsesforholdet 1:10. Dette er ikke bare en oplevelse for børn, men i allerhøjeste grad også for barnlige sjæle. Minibyen finder du i den sydlige del af Sæby – helt ude mod Kattegatkysten.

Forårsgrønne træer i Sæby Skov

Foto:Peter Jørgensen

Billede af Sæbygård Slot

Foto:Sæbygårdsvenner

Sæbygård skov

Skulle du få lyst til en lille skovtur, er der ikke langt fra Sæby centrum til smukke Sæbygård skov. Skoven, hvor Sæby å bugter sig idyllisk gennem slugten i skoven, har siden 1800-tallet været et yndet udflugtsmål for byens indbyggere, turister og kunstnere. I dag er der desuden anlagt et MBT-spor, som er udfordrende for både begyndere og øvede.

Ta også gerne en tur op omkring ”Gedebjerget” – 85 meter over havoverfladen får du nemlig en fabelagtig udsigt over hele Sæby og Kattegatkysten.

Sæbygård Slot

Sæbygård Slot er en kulturperle og et flot eksempel på en herregård fra 1500-tallet. I dag huser de flotte bygninger et museum, og dele af slottet lejes desuden også ud til bryllupper, fødselsdage og andre mærkedage.

Bo godt i Sæby

Sæby byder på en række dejlige overnatningssteder – uanset om du vil bo i sommerhus, privat gæstgiveri, på campingplads eller hotel. Er du til lidt ekstra luksus og dejlige spaoplevelser, bør du se nærmere på Hotel Viking – Spa & Wellness, der ligger bare 300 meter fra havet i den nordlige del af byen.

Se oversigt over overnatningssteder i og omkring Sæby...

Sæby havn

Foto:Csaba Labancz