Essens Gaarden

Guide: Fra jord til bord - 4 udvalgte spisesteder i Nordjylland

Foto: Destination NORD

Tonny Kristensen står bag det idylliske spisested Essens Gaarden. Her giver han sine bud på nogle af Nordjyllands mest autentiske madoplevelser.

Tonny Kristensen

Foto:Destination NORD

Tonny Kristensen har været i kokke- og restaurationsbranchen i mere end 25 år. Han har blandt andet stået bag Restaurant Essens i Frederikshavn, som nu er rykket på landet og i dag går under navnet Essens Gaarden.

Essens Gaarden spiser du dansk mad i sæson, bogstaveligt talt. De forskellige afgrøder bliver ikke leveret fra andre lokale gårde – de bliver sået, dyrket og høstet af Tonny Kristensen og resten af holdet.

”Hjertet af Essens Gaarden er vores køkkenhave, hvor vi dyrker mange forskellige slags grøntsager – fra de helt tidlige pibeløg og vårsalat over sommerens squash og bønner til efterårets rodfrugter, kål, katost og bladfennikel, der kan tåle vinterens kulde. Vi ønsker nemlig, at grøntsager, frugter og bær er hjemmedyrket – så kan vi høste samme dag, som råvaren skal i en ret – det giver bare 10 procent bedre smag. Ud over det kan vi udnytte mikrosæsonerne: Når vi f.eks. har høstet vores kål i løbet af efteråret, lader vi stokkene stå. I løbet af foråret skyder små, fine kålskud på samme stok, de er lidt sødere, og smagen er skøn. Vi lader fx også vores radiser vokse, til de går i blomst – blomsterne danner frø, som er den rene delikatesse. Det er et vindue, som måske varer en uge. Den slags ser du aldrig, hvis alle dine grøntsager bliver leveret udefra.”

Pizza, mormormad og gourmet

Essens Gaarden kører ikke med åbningstider fra tirsdag til søndag som mange andre steder. Her kan du til gengæld booke bord fra onsdag til fredag, og hver dag har sit helt eget koncept:

Pizza på gården – Hver onsdag står den på surdejspizza bagt på fyrrebrænde i den tonstunge stenovn. Urter og grøntsager er fra egen køkkenhave, og kødet er fra Rosenbeck Frilandskød.

Torsdag på gården – Her bliver der dækket op med mormor-stel, og menuen står på en sæsonbetinget klassisk dansk ret i nyfortolket udgave. Fisk og kød er fra nærområdet. Om vinteren er der dækket op i en af gårdens hyggelige stuer, og i sommerhalvåret serveres maden i den solrige blomstrende gårdhave.

Fredag på gården – På fredage er der lagt op til rene gourmetoplevelser, hvor vinmenuen er skræddersyet til de forskellige serveringer, og hvad der ellers sker, finder du kun ud af ved at booke bord.

Flere oplevelser i Nordjylland

Liste
Kort
Restaurant Smørgåsen
Foto: Restaurant Smørgåsen

Smørgåsen i Frederikshavn

Maden

På Smørgåsen serverer de lækkert, klassisk smørrebrød med et moderne tvist. Du kan både se og smage, at der kræses for detaljen – alle opsatser er flot anrettet og serveret med største omhu og med stor respekt for både håndværk og de anvendte råvarer.

Stemningen

Her bliver du altid budt varmt velkommen på nordjysk manér, og selvom personalet er topprofessionelt, er stemningen fuldkommen uformel.

Læs mere
Blink i Skagen
Foto: Emil Agerskov

Blink i Skagen

Maden

Matilde og Maciek dyrker de danske sæsoner. Deres menu afhænger derfor af dagens fangst, det, de lige har været ude
at samle i naturen, og friskopgravede grøntsager fra de lokale gårde. Serveringerne er simple, rustikke og helt igennem gode. Her får du mad så autentisk, det kan være.

Stemningen

Man mærker tydeligt visionen her, og det gør Blink til et personligt sted, som både er moderne og hyggeligt.

Læs mere
Restaurant Emil
Foto: Restaurant Emil

Emil i Aalborg

Maden

Indehaveren Emil er ung, energisk og virkelig dygtig, og det afspejler sig i hans mad. Hovedingrediensen på restauranten er fisk. Selvom vi befinder os på nordkysten med Kattegat som nabo, er der ikke mange spisesteder, der går all in på pescetarkøkkenet – kæmpe cadeau for det. Alle fisk er friskfangede og købt lokalt fra Strandby lidt nord for Frederikshavn – i sig selv et stort kvalitetsstempel.

Stemningen

Emil er altid selv på restauranten, og det er skønt at nyde et måltid, hvor indehaveren altid er der – så mærker man virkelig en passion for faget, og det gør spiseoplevelsen meget mere personlig.

Læs mere