Aalborg Kongres og Kultur Center

Mange konferencer på vej til Aalborg

7.7.2021
Foto: Enjoy Nordjylland

Aalborgs største aktør på konferencer og kongresser, Aalborg Kongres & Kultur Center, melder om en fyldt ordrebog til efteråret. Det sker som et resultat af et enormt forarbejde med det mål at styrke byens største turismesegment, erhvervsturismen.  

Blandt andet Socialdemokratiets landsmøde, NNF-kongresser, Dansk Fjernvarme, Geoforum, Finansforbundets kongres samt store begivenheder som Idrætsmødet samt regionernes Klinisk Kvalitetskonference (RKKP) fylder alt sammen i ordrebogen hos Aalborg Kongres & Kultur Center. Det er konferencer, som tidligere har gæstet byen, der nu vender tilbage som følge af et langt, sejt træk i samarbejde mellem Destination NORD og kongrescenteret. 

Og det er hårdt tiltrængte gode nyheder. Landets storbyer har tørstet efter turister, siden pandemien lukkede landet ned i marts sidste år. Tidligere har de højeste turismevækstrater ligget i storbyerne, herunder Aalborg, som har nydt godt af møde- og erhvervsturismen, men det er der vendt op og ned på. 

I Aalborg fyldte erhvervs- og mødeturismen i 2018 to tredjedele af den samlede turismeomsætning på 4 mia. kr., men det har nærmest ligget dødt under pandemien. Samtidig har en væsentlig del af turismeomsætningen i storbyerne tidligere ligget hos de internationale gæster, som de seneste 15 mdr. stort set ikke har haft mulighed for at komme til Danmark. I 2020 blev der kun gennemført 3 ud af 20 planlagte større mødeevents i Aalborg. 

Omvendt har turismen langs kysterne haft bedre kår, bl.a. fordi danskerne har holdt mere ferie på de kanter. 

Alt peger på, at det vil tage noget længere tid at komme tilbage på vækstsporet for en by som Aalborg, end det vil for byer og steder, der har et udpræget kyst- og naturprodukt. Meget tyder på, at i byerne vil vi ikke komme 100 % tilbage efter coronaen før 2023-2025, siger turismedirektør i Aalborg, Tonny Skovsted Thorup, som er CEO i Destination NORD. - Derfor er det ekstremt glædeligt, at der nu er booket et stort antal kongresser og konferencer ind i byen frem til marts 2023. 

Det er resultatet af et meget stort benarbejde for at tiltrække kongresser og konferencer. Aalborg har satset stort på at blive landets kongres- og kulturby, og nu kan byens største aktør på området, Aalborg Kongres & Kultur Center, altså melde om en særdeles flot pipeline for 2021 og 2022, takket være det gode, lokale samarbejde: 

På nogle af de store nationale konferencer er prisen fra hotellerne, som Destination Nord er forhandlende på, afgørende for, at vi vinder og dermed bringer mange, mange tusinde overnattende mødedeltagere til byen. Destination Nord er blevet en stærkere turismeorganisation ift. AKKC, hvor vi nu løfter samarbejdet både nationalt og internationalt til et nyt niveau for sammen at fokusere og styrke erhvervsturismen i Aalborg og Nordjylland, siger Nicolaj Holm, adm. direktør.  

Der har yderligere været gjort en række indsatser i byen for at redde, hvad reddes kan. 

Aalborg Kommune har bl.a. lavet særlige lokale genstartspuljer for branchen, som tillige har været udfordret af sognenedlukninger. Destination NORD er her bl.a. operatør på et projekt, der skal kickstarte det lokale mødemarked. Der har desuden været en alliance mellem de fire danske storbyer om at blive en del af den nyligt vedtagne sommerpakke, hvor der nu er afsat 13 mio. kr. til en genstart af mødemarkedet med fokus på internationale konferencer og møder, ligesom der er afsat 15 mio. kr. til markedsføring af bl.a. storbyernes kulturtilbud.