Budolfi kirke og aalborg tårnet

På tur i Aalborgs arkitektur gennem historien

Foto: Destination NORD

I Aalborg kan du opleve arkitektur fra vikingetid til nutid. Tag med på en tidsrejse gennem historien fra den simpel havn i fjordens udmunding i slutningen af 900-tallet, til det Aalborg vi kender i dag fyldt med imponerende arkitektur og fantastiske oplevelser for alle.

Liste
Kort
Lindholm Høje
Foto: Frederik Sørensen

År 400 - Lindholm Høje

Gravpladsen på Lindholm Høje, der blev udgravet i 50’erne, er et af Danmarks smukkeste fortidsminder. De mange stensætninger på højen markerer næsten 700 brandgrave, og på Vikingemuseet er der udstillinger om vikingernes liv og om oldtiden i Limfjordslandet.

Jens Bangs Stenhus, det gamle rådhus og Budolfi Kirke
Foto: Enjoy Nordjylland

År 1624 - Jens Bangs Stenhus

I 1624 blev Jens Bangs Stenhus på Østerågade bygget i flammede mørkerøde munkesten. Jens Bang var storkøbmand og en af byens rigeste mænd, og stenhuset er et af Nordeuropas fornemste renæssancehuse. Huset er i fem etager og udsmykket med sandstensrelieffer, figurer og groteske masker.

1650’erne - Hjelmerstald

Gaden Hjelmerstald ligger i et af de ældste og bedst bevarede bykvarterer – et hyggeligt og attraktivt område med eventyrlige små og smukke huse. Bygningerne var oprindeligt stalde til byens heste, siden blev det hjem for soldater i 1700-tallet, og de er nu til normal beboelse.

Kulturbroen i Aalborg
Foto: Enjoy Nordjylland

1920’erne - Vestbyen

Da byen savnede huse til børnerige familier og byens arbejdere, blev Vestbyen udbygget med små, charmerende enfamilies- og dobbelthuse. Nu er kvarteret fuldt af stemning og atmosfære med f.eks. lystbådehavn, Vestre Fjordpark, Haraldslund Vand- og Kulturhus, Kulturbroen til Nørresundby og fantastisk street art.

Budolfi Plads
Foto: Kjetil løite

1930’erne - Budolfi Plads

Budolfi Plads i hjertet af Aalborg er en del af den historiske by. Pladsen kom til, da kommunen havde en vision om at gøre byen mere lys, luftig og sund. I 2019 gennemgik pladsen en kæmpe forvandling, og den står nu som et flot rekreativt område.

Aalborgtårnet
Foto: Kjetil Løite

1933 - Aalborgtårnet

Tårnet knejser med imponerende 55 meter, og fordi det står på en 50 meter høj bakke, er toppen hele 105 m over Limfjorden. Det blev opført i 1933 og er tegnet af arkitekt Carlo Odgård. Fra toppen er der 360-graders udsigt over byen, og på en klar dag kan du se ud til Hals Barre Fyr.

DGI Huset Nordkraft
Foto: Destination NORD

1947 - Nordkraft

Hvor Nordkraft fra 1947 forsynede byen med elektricitet, har værket siden 2009 forsynet alle med kultur. Som et af Europas største kultur- og aktivitetshuse på hele 30.500 m2 kan du her blandt andet gå i teatret, til koncert og se udstillinger i den fantastiske bygning. Husk at kigge på vægge, søjler og gulv, og oplev et stykke af Danmarks velbevarede kulturarv.

1972 - Kunsten – Museum of Modern Art

Kunsten er et moderne kunstmuseum og oplevelseshus med dansk og international kunst fra 1900-tallet og frem til i dag. Den hvide marmorbygning fra 1972 er tegnet af den verdensberømte arkitekt Alvar Aalto, og du kan opleve den unikke arkitektur og byggeriets mange detaljer i Skulpturparken og i de fem udstillingssale.

Foto: Rasmus Hjortshøj

2008 - Utzon Center

På Aalborg Havnefront finder du Utzon Center, der blev skabt af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon. Værket stod færdigt i 2008 og var hans sidste værk. Jørn Utzon skabte centret ud fra et ønske om, at det ikke skulle være et museum, men et aktivt og dynamisk omdrejningspunkt for arkitektur, design og kunst – og det ses og mærkes.

Musikkens Hus
Foto: Kjetil Løite

2014 - Musikkens Hus

Allerede i 1982 opstod ideen om at skabe et musikmekka i Aalborg, og i 2014 åbnedes dørene til Musikkens Hus endelig. Her er intet overladt til tilfældighederne, og når du træder ind i foyeren, oplever du en bevægende arkitektur, der skaber rammerne for store øjeblikke i musikkens verden.