©  Foto:

Grevsmosen og Slettingen

Velkommen til et naturskønt, fredet område: Grevsmosen og Slettingen

Områderne Grevsmosen og Slettingen er sammen med Fejborg Bakke og Bollebakken (Frederikshavn Kommune) dele af Jyske Ås. Hele området blev samlet set fredet i 1970. Naturområdet udgør ca. 70 ha, og der hersker bred enighed om, at landskabet her er noget af det allersmukkeste du kan finde i Brønderslev Kommune - ja i hele Nordjylland.

Grevsmosen og Slettingen-ruterne er begge såkaldte Formidlingsruter, et projekt i Brønderslev Kommune, som sørgede for ny, spændende skiltning med formidling af natur, flora og fauna samt spændende lokalhistorie langs ruterne. Ruterne er godt vedligeholdt og med nye pileskilte. Se, om du kan finde Oplevelsesrammerne, som står langs ruterne - her kan du fange et vaskeægte Insta-moment og tage et smukt billede med en god udsigt. Ved en af dem kan du i klart vejr se helt til Rubjerg Knude!

Her er offentlig adgang til fods ad de afmærkede stier, du kan vælge mellem Rød rute (Slettingen) og Grøn rute (Grevsmosen), som varetages af Brønderslev Kommune.

Blå rute (Bollebakken) og Gul rute (Fejborg Bakke) varetages af Frederikshavn Kommune. Alle stier er skiltede med pile i respektive farver.

Start din tur på Rød rute og Grøn rute via parkeringspladsen på Brøndbakvej 100, 9740 Jerslev. Grøn rute kan også startes fra parkeringspladsen på Meldkærvej, 9740 Jerslev.

Opdag en mosaik af forskelligartet natur

Landskabet i området her er meget kuperet og varieret. Det beskrives som en mosaik af skov, marker, moser, småsøer, overdrev og lyngklædte bakker. Mosaikken er opstået ved et samspil mellem de naturgivne forhold, som blev skabt helt tilbage i istiden. Mellem Grevsmosen og Slettingen findes hedebakker, som fortiden røvere og stimænd brugte som tilholssted, og mange af de gamle hukveje er stadig velbevarede. I området kan du sågar stadig finde rester af de jordhuler, hvor røverne holdt til.

Området gemmer på mange kulturhistoriske spor og skjulte skatte. Udforsk eksempelvis langdyssen ved Fejborg Bakke, som stammer tilbage fra Stenalderen. Herfra og flere andre steder i området er der smukke udsigter over Jyske Ås og store dele af Vendsyssel.

Det fredede område er forbundet med en 32 km lang cykel- og gangsti fra Dronninglund til Østervrå.

Cykelstien er også en del af Hærvejsruten, national cykelrute 3.

Planlægger du at overnatte i området, er der fine shelters- og lejrfaciliteter i Slettingen og lidt nord for i Lunken.