©  Foto:

Aalborg Arbejdermuseum - Eternitten

På området der tidligere husede Dansk Eternit ligger nu Aalborg Arbejdermuseum, bestående af det gamle portnerhus og en de gamle siloer, der begge er smukt udsmykket med motiver fra områdets fortid.

I dag kan du på Eternitgrunden opleve, hvordan man arkitektonisk omdanner et område fra fabriksgrund til en helt ny bydel, samt få et historisk syn på sagen gennem de nye kunstværker og museet. Vartegnene er en del af Arbejdermuseets ønske om at blive decentraliseret, for at kunne nå længere ud til befolkningen. Udsmykningen med kunstværkerne er derfor også blot de første af mange.

Vartegn fra en svunden tid

Portnerhuset er udsmykket af kunstmaler Søren Elgaard, som har malet en billedfrise rundt om portnerhuset i grå og sorte nuancer. Her ser man arbejdere stå ved transportbåndet under fabrikationen af bølgede eternitplader og stabling af cementrør.

En af de gamle siloer på Eternitten er udsmykket af den australske og internationalt kendte kunster, Guido Van Helten. Motivet, der pryder den markante og vældige silo er et portræt af en tidligere arbejder for Dansk Eternit. Denne silo danner rammen om Aalborg Arbejdermuseum. Museet, som er tilgængeligt døgnet rundt, formidler områdets historie gennem tekst og billeder.

Fra fabriksgrund til bydel

Dansk Eternit huserede tidligere i hele det store område, som i folkemunde derfor er kendt som "Eternitten". I dag ser man dog kun ganske få tegn fra områdets tidligere funktion, da der over hele grunden ligger både boliger, butikker og virksomheder. Områdets forvandling har gjort Eternitten til en helt ny bydel i Aalborg.

De fleste i Aalborg kender til Dansk Eternits vigtige rolle i byens historie, og hvordan virksomheden sørgede for stor beskæftigelse. På sit højeste havde fabrikken ca. 1600 ansatte. Den producerede gennem tiden cement, eternitplader og Siporex-elementer.

I 2004 blev fabrikken lukket efter at have eksisteret i knap 80 år.