Sankt Hans Skagen

Sankt Hans i Nordjylland

Foto: Peter Jørgensen

Knitrende varme fra bålet, smuk sang og en betagende solnedgang - Sankt Hans er en dag, hvor traditioner bliver opretholdt og nye minder formes.

Sidst opdateret juni 2024

Sankthans er fællesskab og traditioner. Vi fejrer den skønne midsommer i det østlige Nordjylland med bål, sang og fælles hygge - og alle er velkomne! Så find et sankthansbål i din nærhed og kom og vær med!

Vippefyr Skagen
Foto: Peter Jørgensen

Sankt Hans ved vippefyret, Skagen

Tag til det ikoniske Sankt Hans på Sønderstrand, hvor journalist og tidligere tv vært, Per Christiansen holder båltale. Den Unikke Trio, bestående af Knud Erik Thrane, Tine Lilholt og Tine Siel, og medlemmer af Klitkoret står for den musikalske underholdning.

Børnenes Sankt Hans i Aalborg Zoo

Sankt Hans i Aalborg Zoo er et stemningsfuldt arrangement, særligt for de mindste i familien. Her er der vild underholdning for de yngste, da der i stedet for bål bliver blæst masser af sæbebobler, og der synges børnesange og midsommerviser. Derudover kan du nemt kombinere bålfesten med en underholdende og lærerig tur rundt i haven.

Sankt Hans i Musikkens Hus, Aalborg

Traditionen tro kan man fejre Sankthans i Musikkens Hus og på Musikkens Plads når Musikkens Hus inviterer til midsommertale, blomsterbinding med Gamst Blomster og koncert med BELLAMI. 

Sankthansaften ved Lindholm Høje

Nordjyske Museer inviterer i samarbejde med Café Lindholm til en stemningsfuld sankthansaften på det naturskønne område ved Vikingemuseet Lindholm Høje. Eventet starter kl. 16 med forfattersamtale med forfatter Poul Duedal, som også afholder årets båltale, efterfulgt af en rundvisning på Lindholm Høje. 

Sankt Hans i Rhododendronparken, Brønderslev

Kom til Sankt hans i den blomstrende rhododendronpark og lav en heks til bålet.

Sankt Hans i Mølleparken, Aalborg

Kom til Sankt Hans på toppen af Aalborg med båltale og livemusik. 

Hvornår er Sankt Hans aften?

Sankt Hans aften fejres den 23. juni, og ligesom juleaften er Sankt Hans aften et levn fra hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. I dag fejres Sankt Hans typisk med et Sankt Hans bål med en figur, der ligner en heks, en båltale og sangen Midsommervisen - en dansk sang skrevet af Holger Drachmann.

Her er et bredt udvalg af Sankt Hans arrangementerne i Nordjylland, hvor der er mulighed for at nyde en aften med bål, båltaler og aftenhygge.

Hvorfor holder vi Sankt Hans?

Sankt Hans er en sammensmeltning af mange traditioner. Jesus' fætter, Johannes Døberen, havde efter sigende fødselsdag den 24. juni, og da vi i Danmark fejrer helligdage aften før, fejrer vi så at sige Johannes' fødselsdag på Sankt Hans. Det er også Johannes' navn, som er blevet forkortet til Sankt Hans. Derudover fejres Sankt Hans på midsommeraften, hvilket er den korteste nat på hele året. Folkehistorier fortæller, at denne aften vakte særlige kræfter til live, der blandt andet blev udnyttet til lægekunsten på denne aften. 

I sin tid var bålene som tændes på Sankt Hans Aften brugt som vågeblus, der skulle varsle at dagene blev kortere samt holde onde kræfter væk. En af de onde kræfter, som efter sigende kunne findes på den magiske nat, var hekse. Derfor brændte man mænd og kvinder på bålet frem til 1693, hvis man mistænkte at de var troldfolk. Det var dog først i 1900-tallet, at traditionen med at lave en heks til bålet opstod.

Listen over Sankt Hans bål bliver løbende opdateret. Kender du til et Sankt Hans bål der er offentligt tilgængelig, er du velkommen til at kontakte os på: info@destination-nord.dk