Feinschmeckerens guide til Aalborg
Madanmelder Rasmus Palsgård også kendt som Feinschmeckeren har været på besøg i Aalborg.
Feinschmeckeren har udforsket Nordjyllands gastronomiske perler fra Brøndums Hotel til Brasserie Kunsten. Én oplevelse overraskede ham særligt: Essens Gaarden. Læs videre for at finde ud af, hvordan Essens Gaarden formåede at overraske selv den mest erfarne smagskender.
Foto:Nicklas Ingemann
Om Feinschmeckeren
Rasmus Palsgård er uddannet journalist, og har siden 2011 skrevet fast om mad og drikkevarer på feinschmeckeren.dk. Udover at skrive om mad, er Palsgård også glad for at lave mad. I 2016 var han finalist i MasterChef. Palsgård er ligeledes juryformand for den danske jury i den nordiske guide 360 Eat Guide. Guiden, som ranglister de bedste restauranter i Norden, adskiller sig fra andre guides ved at have bæredygtighed som sit vigtigste fokus.
Restaurant Holger
På Restaurant Holger sidder man godt i Wegners Y-stol og kan vælge mellem à la carte og restaurantens sæsonmenu bestående af tre, fire eller fem retter. Feinschmeckeren prøver sidstnævnte og bliver ført gennem en menu bestående af velsmagende serveringer, der begynder med delikat rimmet lyssej med hjertesalat, sellerichips og hummermayonnaise efterfulgt af en saftig kyllingeterrin toppet med sprødt skind, stegt lever, gule beder og en intens sauce baseret på kyllingefond og masser af smør.
Foto:Rasmus Palsgaard
Hovedretten består af oksemørbrad, pommas anna med trøffel, en kroket med oksehale og en stegt portobellosvamp. Alt er saftigt og flot smagt til med blandt andet timian og citronskal, som løfter den kraftigt smagende ret til et flot niveau.
Desserten står egentlig på chokolade, men da Feinschmeckeren først spotter crêpe suzette på à la carte-menuen, er der ingen vej uden om den ikoniske pandekagedessert, som selvfølgelig flamberes ved bordet og smager rigtig godt.
”Et besøg på Color Hotel Skagen byder på bundsolid mad på et flot niveau, og vinpriserne er fair. Jeg kan afgjort anbefale et besøg her – især med tid afsat til at nyde freden i wellnessafdelingen.”
Klassisk fransk på Brøndums Hotel
Feinschmeckeren lagde også vejen forbi Brøndums Hotel. Her har mange malere og digtere siddet over et godt måltid og noget lækkert i glasset, siden hotellet blev åbnet af Erik Brøndum i 1859.
Feinschmeckeren lagde ud med et glas champagne og delikate snacks i form af østers med olivenolie og kaviar, agurk med kammuslingtatar og mere kaviar, sprød polenta og slutteligt en luftig gougère med trøffel og comté.
Foto:Rasmus Palsgaard
Brøndums Hotel tilbyder en tastingmenu såvel som à la carte. Hvor han prøver sidstnævnte for at opleve nogle af de klassiske retter, som har tegnet den stærkt fransk inspirerede restaurant gennem tiden. Menuen begynder med madam Brøndums fiskesuppe. Den byder på to slags hvid fisk, der svømmer i en fuldfed suppe kogt på fiskeben mættet med masser af fløde og dildolie. Madanmelderen beskriver smagen som dyb og intens, og portionens størrelse indikerer, at man ikke skal frygte at gå sulten fra bordet.
Foto:Rasmus Palsgaard
Herefter nyder Feinschmeckeren et flot stykke oksemørbrad med en finmasket fedtmarmorering, der færdiggøres på klassisk vis ved bordet med flambering i cognac efterfulgt af udarbejdelsen af selve saucen med fermenteret peberpaste, oksefond og masser af cremefraiche. Herligheden serveres med pommes fondant, stegte karljohansvampe og masser af trøffel.
Foto:Rasmus Palsgaard
Desserten er crêpe suzette, hvor flamberingsvognen rulles ind, og der flamberes – traditionen tro – både i appelsinlikør og cognac. Den tilhørende vaniljeis er cremet og byder på masser af vaniljesmag.
Foto:Rasmus Palsgaard
Smørrebrød på Mortens Kro
I Aalborg lagde Feinschmeckeren vejen forbi en af de gode, gamle klassikere i form af Mortens Kro, som ejes og drives af Morten ”Kok” Nielsen. Han beskriver, at her skal man ikke forvente traditionel krostemning, men hvidbetrukne siddebåse, der er badet i blåt lys, mens væggene er udsmykket med, hvad der med en vis rimelighed kan kaldes udfordrende kunst. Feinschmeckeren besøgte Mortens Kro til frokost, hvor smørrebrød er i fokus. Her anbefaler han, at man spiser tre af slagsen. Feinschmeckeren spiste selv et stykke med jomfruhummerhaler, hønsesalat og tatar.
Store ambitioner på Scheelsminde Hotel
Lidt syd for selve Aalborgs centrum ligger Hotel Scheelsminde. Stedet har været drevet af Bühlmann-familien siden 1960, og specielt de seneste år har familien løftet niveauet markant på den gamle herregård.
Et af tiltagende er Restaurant Bühlmann, som indtil for nylig blev styret af køkkenchef Christian Nurup. Feinschmeckeren nåede akkurat at spise Nurups menu, inden han tog sin afsked, og det var en særdeles positiv oplevelse for ham. Fremover vil man kunne smage på køkkenchefen Alexander Johnsens mad, som senest stod i spidsen af Novel i Aarhus, som høstede masser af flotte anmeldelser, inden restauranten desværre måtte dreje nøglen om.
Feinschmeckeren skriver følgende om oplevelsen ”Smagsmæssigt var der tale om en flot og harmonisk kombination af nordiske, franske og japanske smage”. Madanmelderne fik flere små retter, men fremhæver stenbiderrognsservering, Østers med wasabi og ingefær, Hamachi og Havtaske med pighvarsauce, muslingeskum og kaviar. Han skriver i sin anmeldelse, at menuens rygrad er lokale råvarer i sæson, som tilberedes med stor akkuratesse.
Lækker frokost og sublim kagekunst på Kunsten
Frokosten skal indtages på Aalborgs museum for moderne kunst, Kunsten; et utrolig smukt museum udført i lækre materialer, som i sig selv er en oplevelse, uden at de stjæler opmærksomheden fra de egentlige kunstværker.
Her indleder Feinschmeckeren med et velsmagende stykke sprødstegt focaccia toppet med ovnbagt kuller, rejer, syltet agurk, sprøde tapiokachips, urtemayonnaise og sort hvidløg. Derudover prøver han også dagens varme ret, som byder på ovnbagt kuller serveret med romanescokål, blomkålspuré og en skummende muslingsauce. Her mener han, at begge retter i sig selv er rigeligt mættende, men han prøvede begge dele for at opleve så meget af køkkenet som muligt.
Men uanset hvor mæt du er, mener Feinschmeckeren, at du ikke må snyde dig selv for Cæcilie Dolleris’ fantastiske kager.
”Jeg spotter straks lagkagen med hindbær- og chokolademousse og flødeskum. Balancen er helt perfekt, og det store stykke forsvinder som dug for solen” Derudover prøver han mandelkagen, som han beskriver således ”Aldrig har jeg oplevet en så fugtig og svampet mazarinkage, og sammen med den syrlige vaniljecreme er det en himmelsk servering, som kunne serveres på de absolut bedste restauranter.”
Mesterligt madteater på gammel gård
Feinschmeckerens sidste anbefaling ligger tæt på Frederikshavn, hvor han har besøgt Essens Gaarden. Her er jorden økologisk dyrket, hvor der avles frugt og grønt, som fint rækker til, at Essens Gaarden kan være selvforsynende med disse råvarer.
Kød og fjerkræ kommer fra gode kolleger i området, og således byder Essens Gaarden på vaskeægte lokal mad. Den byder dog på meget mere end det. Stedet afvikler alskens former for selskaber, hverdagsaftener med simple retter, pizzaaftener og deslige. Den helt store attraktion, som er den, Feinschmeckeren har været til, er ”Fredag på gården”, der bedst kan beskrives som et gennemført madteater i flere akter.
”Jeg vil ikke afsløre for meget, for det ville ødelægge oplevelsen, men jeg kan sige så meget, at vi er langt hinsides den gængse krooplevelse, man måske forestiller sig, at man går ind til”
Derfra byder aftenen på den ene overraskelse efter den anden ifølge madanmelderen, og efterhånden som man bliver ført fra drivhuset til laden og videre op i hemmelige rum, som man ikke opdager, medmindre man ved, at de er der. Menuen er omfattende og selvfølgelig baseret på de førnævnte råvarer, og der er virkelig smag i retterne, som befinder sig på et meget flot niveau i følge Madanmelderen. Vinmenuen sammensættes også af ejeren Tonny Kristensen og består af et blandet arsenal af flotte vine, som han har samlet til sig i tidens løb.
Menuen stod blandt andet på suppe af Essens Gaardens hjemmedyrkede tomater, grillet krondyrhjerte, terrin af kanin og dessert med basilikum, havesyre og rabarber.
Foto:Rasmus Palsgaard