tangsafari

Smag på naturen i Nordjylland

Foto: Kjetil Løite

Overalt i den jyske natur vrimler det med spiselige strandurter, tangarter, svampe, bær og bitre salater. Tag på opdagelse i naturens eget spisekammer.

Naturen er opdelt i zoner: vand, strand, hede og skov. Og i alle zonerne byder Nordjylland på et unikt skatkammer med spiselige ting, du nemt kan fiske, høste, plukke, sanke og samle. Lad os starte i havet:

Vand

HØST OG FANG

I Nordjylland vokser der op imod 33 forskellige typer tang fx søsalat, blæretang og strengetang og alle sammen kan spises. Desværre er der ikke mange, der bruger dem i madlavningen, og det er en skam, for de rummer virkelig mange gode ting, blandt andet vitaminer, mineraler og omega-3. Ud over tang er der selvfølgelig andre gode ting i havet, især rødspætter og pil selv-rejer er en populær spise. Så kast endelig snøren i Kattegat, når du er der.

Tag med Benjamin rundt i Nordjylland, og lav mad under den åbne himmel. Se Benjamin lave en "Læsødog" på Læsø 

For at følge Benjamins opskrift skal du bruge følgende:

  • Creme fraiche 
  • Mayonnaise
  • Purløg 
  • Tangsennep 
  • Læsø honning 
  • Læsø Salt 
  • Friske hummerhaler 
  • Hotdog brød 
  • Smør 
  • Tangchips fra Læsø 

I videoen kan du se, hvordan Benjamin bruger ingredienserne til at lave en vaskeægte Læsødog.

Benjamin har været på Læsø for at få helt friske hummerhaler fra farvandet omkring øen. 

 

Strand

PLUK

Bevæger vi os op af havet og ind på stranden, finder du en hel masse strandurter, fx strandarve og strandkål. De bitre salater giver salt og umami og er både perfekte i din gin & tonic og i sommersalaten. Højsæson er marts-juni.

Hede

SAML

På heden kan du samle en masse forskellige lækre bær: havtorn, hyben, enebær og revlingebær – alle er ideelle til alt fra lemonader til saucer. Mange blomster er også gode i madlavning – fx hybenroser og stedmoderblomster.

Tag med Benjamin til Den tilsandede kirke og se et lækkert bud på en ret med lyssej og havtorns sauce 

For at følge Benjamins opskrift skal du bruge følgende 

  • Friskplukket havtorn 
  • Sukker 
  • Asparges 
  • Lyssej 
  • Smør 
  • Hasselnødder 

Se, hvordan Benjamin bruger ingredienserne til at lave et læækkert bud på lyssej med havtorns sauce i hans video. 

Benjamin har sanket lækker havtorn i området omkring den tilsandede kirke tæt ved Skagen, en klitplantage med rig mulighed for at sanke havtorn og andre lækre råvarer. 

Skov

PLUK OG SANK

I skoven er der masser af mælkebøtter, skvalderkål og ramsløg. Pluk også granskud, der giver en god syre til dine retter, og endelig: Hele efterårssæsonen bugner den nordjyske skovbund af svampe, du finder generelt masser af forskellige spiselige rørhatte, og kantarellerne er en sikker vinder.

Tag med Benjamin til Hammer Bakker og se hans bud på en kantarel toast

For at følge Benjamins opskrift skal du bruge følgende: 

  • Skalotteløg 
  • Friskplukkede kantareller fra Hammer Bakker 
  • Smør 
  • Hvidvin
  • Parmesan ost
  • Surdejsbrød

Se hvordan Benjamin bruger ingredienserne til at lave en hammer lækker kantarel toast i hans video. 

Området, hvor Benjamin har været ude og sanke hedder Hammer Bakker. Det er et yderst smukt naturområde, hvor man kan nyde skovklædte bakker, stejle kløfter, og ikke mindst, rig mulighed for at plukke masser af svampe. 

Husk at bruge hjemmesiden vildmad.dk til at finde viden om råvarer, sankeområder, opskrifter og meget mere. 

Hvis du er nysgerrig på, hvad Benjamin ellers laver, kan du følge med på hans Instagram @benjaminkanu_

 

Kan det spises?

Tænk dig om, når du plukker vilde råvarer i naturen. Det er ikke alt, der kan spises! Brug appen ’Vild mad’, og find ud af, om det, du har samlet, er spiseligt. Appens kort hjælper dig også med at finde vilde råvarer i sæson nær dig.

 

Vild Mad Logo

Kok Matilde Grue med tang

Foto:Destination NORD