Svampejagt i Nordjylland
Tag på svampejagt i de nordjyske skovbunde. Her gemmer sig masser af lækre overraskelser og oplevelser i de smukke efterårsskove.
Overalt i den jyske natur vrimler det med spiselige strandurter, tangarter, svampe, bær og bitre salater. Tag på opdagelse i naturens eget spisekammer.
Naturen er opdelt i zoner: vand, strand, hede og skov. Og i alle zonerne byder Nordjylland på et unikt skatkammer med spiselige ting, du nemt kan fiske, høste, plukke, sanke og samle. Lad os starte i havet:
HØST OG FANG
I Nordjylland vokser der op imod 33 forskellige typer tang fx søsalat, blæretang og strengetang og alle sammen kan spises. Desværre er der ikke mange, der bruger dem i madlavningen, og det er en skam, for de rummer virkelig mange gode ting, blandt andet vitaminer, mineraler og omega-3. Ud over tang er der selvfølgelig andre gode ting i havet, især rødspætter og pil selv-rejer er en populær spise. Så kast endelig snøren i Kattegat, når du er der.
PLUK
Bevæger vi os op af havet og ind på stranden, finder du en hel masse strandurter, fx strandarve og strandkål. De bitre salater giver salt og umami og er både perfekte i din gin & tonic og i sommersalaten. Højsæson er marts-juni.
SAML
På heden kan du samle en masse forskellige lækre bær: havtorn, hyben, enebær og revlingebær – alle er ideelle til alt fra lemonader til saucer. Mange blomster er også gode i madlavning – fx hybenroser og stedmoderblomster.
PLUK OG SANK
I skoven er der masser af mælkebøtter, skvalderkål og ramsløg. Pluk også granskud, der giver en god syre til dine retter, og endelig: Hele efterårssæsonen bugner den nordjyske skovbund af svampe, du finder generelt masser af forskellige spiselige rørhatte, og kantarellerne er en sikker vinder.
- til din næste svampejagt og fisketur liger her, eller hent App'en VILD MAD og læs meget mere om sankelandskaberne, råvarer og opskrifter.
Foto:Destination NORD