Gå til indhold
tangsafari

Smag på naturen i Nordjylland

Foto: Kjetil Løite

Overalt i den jyske natur vrimler det med spiselige strandurter, tangarter, svampe, bær og bitre salater. Tag på opdagelse i naturens eget spisekammer.

Naturen er opdelt i zoner: vand, strand, hede og skov. Og i alle zonerne byder Nordjylland på et unikt skatkammer med spiselige ting, du nemt kan fiske, høste, plukke, sanke og samle. Lad os starte i havet:

Vand

HØST OG FANG

I Nordjylland vokser der op imod 33 forskellige typer tang fx søsalat, blæretang og strengetang og alle sammen kan spises. Desværre er der ikke mange, der bruger dem i madlavningen, og det er en skam, for de rummer virkelig mange gode ting, blandt andet vitaminer, mineraler og omega-3. Ud over tang er der selvfølgelig andre gode ting i havet, især rødspætter og pil selv-rejer er en populær spise. Så kast endelig snøren i Kattegat, når du er der.

Strand

PLUK

Bevæger vi os op af havet og ind på stranden, finder du en hel masse strandurter, fx strandarve og strandkål. De bitre salater giver salt og umami og er både perfekte i din gin & tonic og i sommersalaten. Højsæson er marts-juni.

Hede

SAML

På heden kan du samle en masse forskellige lækre bær: havtorn, hyben, enebær og revlingebær – alle er ideelle til alt fra lemonader til saucer. Mange blomster er også gode i madlavning – fx hybenroser og stedmoderblomster.

Skov

PLUK OG SANK

I skoven er der masser af mælkebøtter, skvalderkål og ramsløg. Pluk også granskud, der giver en god syre til dine retter, og endelig: Hele efterårssæsonen bugner den nordjyske skovbund af svampe, du finder generelt masser af forskellige spiselige rørhatte, og kantarellerne er en sikker vinder.

Kan det spises?

Tænk dig om, når du plukker vilde råvarer i naturen. Det er ikke alt, der kan spises! Brug appen ’Vild mad’, og find ud af, om det, du har samlet, er spiseligt. Appens kort hjælper dig også med at finde vilde råvarer i sæson nær dig.

 

Vild Mad Logo

Kok Matilde Grue med tang

Foto:Destination NORD

Mød os her: