Dronninglund

Dronninglund - byen ved slottet

Foto: Brønderslev Erhverv

Dronninglund er en by med en ganske særlig historie, der går adskillige århundreder tilbage i tiden. Men det er også en moderne handelsby med et væld af aktiviteter og muligheder. Oplev kunst, kultur, historie og smuk natur i en skøn forening i Dronninglund.

Dronninglund ligger skønt i det østlige Vendsyssel, i kanten af Dronninglund Storskov og med kun 7 km. til en af østkystens bedste badestrande i Asaa. Byen har sin helt egen stemning, og en ganske særlig historie, der går adskillige århundreder tilbage i tiden. Men det er også en moderne handelsby med et væld af aktiviteter og muligheder. I Dronninglund kan man opleve kunst, kultur, historie og smuk natur i skøn forening.

Tæt på historien

Byen har sit navn efter Dronning Charlotte Amalie, der fik Dronninglund Slot, der oprindeligt var et nonnekloster til eje i 1690. I dag danner slottet ramme om romantiske slotsophold, bryllupper og andre større fester, udstillinger og andre events. Det er også muligt blot at nyde en god madoplevelse i royale omgivelser i slotsrestauranten Prinsesse Sophie Hedvig.

Nær den lille landsby Dorf, ca. 8 km. nord for Dronninglund, kan man opleve det spændende Museum for Forsyning og Bæredygtighed, som har til huse på den historiske og idylliske Dorf Møllegård, som byder på både en vind- og vandmølle og varierende udstillinger og aktiviteter. I Try, 4 km. mod sydvest ligger et kulturhistorisk museum, der fortæller områdets historie fra oldtid til nutid.

Kunst og natur

Har man mod på flere kulturoplevelser, så bør man sætte kursen mod sydkanten af Dronninglund Storskov, hvor Dronninglund Kunstcenter har til huse. Centerets bygning leder tankerne hen på selveste Operahuset i Sydney og udgør sammen med den omkringliggende natur en mageløs helhedsoplevelse.

Her ved Jyske Ås, med 961 hektar nåle- og løvskov er det ingen kunst at finde tilbage til naturen. Her leder et stort udvalg af vandreture for både børn og voksne forbi spor fra fortiden; eksempelvis Troldstenen, som er en rest fra istiden. Vendsyssels højeste punkt Knøsen (136 meter over havet) er også at finde i Storskoven.

Gøgl før og nu

Sømosen er en højmose beliggende mellem de høje bakker i Jyske Ås, som bærer på en spændende historie. Op til forrige århundrede var skråningerne ved mosen bosted for over 40 familier, der alle var markedsfolk, artister, gøglere eller musikanter. Disse blev tiltrukket af mosens øde beliggenhed og bosatte sig i primitive hytter og jordhuler, hvor de holdt til om vinteren. Om sommeren drog de rundt i landet og optrådte. Sikkert også i nabobyen Hjallerup, hvor der siden 1744 har været afholdt hestemarked. I dag er Hjallerup Marked Nordeuropas største hestemarked, som hvert år i juni mønstrer 200.000 gæster, 400 heste, 2.000 frivillige og omkring 6 km. kræmmerboder.

Dronninglund by byder på gode shoppingmuligheder. Her er både specialbutikker, tøjbutikker og dagligvarebutikker. Overnat på slottet, på Dronninglund Hotel, eller på et af flere omkringliggende Bed & Breakfast, og spis på et af byens spisesteder. Så er du klar til at tage på opdagelse til de mange attraktioner, som findes nær Dronninglund.

Det skal du se i Dronninglund

Liste
Kort
Dorf Møllegård
Foto: Museum for Forsyning og Bæredygtighed

Dorf Møllegård

Dorf Møllegård rummer fortællingen om livet på en møllegård i begyndelsen af 1900-tallet.

Læs mere
Voergaard Slot
Foto: Mette Johnsen

Voergaard Slot

Bag den brede voldgrav og de metertykke mure finder I et af Danmarks smukkeste renæssanceslotte med den fineste, private kunstsamling og de mest uhyggelige spøgelseshistorier.

Læs mere
Porten til Jyske Ås
Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Porten til Jyske Ås

Porten til Jyske Aas er et landskabsarkitektonisk kunstværk.

Monumentet er formet som en kæmpestor spiral i jord og tegl. Fra toppen er der udsigt vidt omkring, og inde i spiralen kan man få informat...

Læs mere
Middelalderdage på Voergaard Slot
Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Middelalderdage på Voergaard Slot

Velkommen til Middelalderdage på Voergaard Slot - Tag hele familien med på tidsrejse tilbage til 1533 på skovtur i middelalderen

Læs mere