Dronninglund ligger skønt i det østlige Vendsyssel, i kanten af Dronninglund Storskov og med kun 7 km. til en af østkystens bedste badestrande i Asaa. Byen har sin helt egen stemning, og en ganske særlig historie, der går adskillige århundreder tilbage i tiden. Men det er også en moderne handelsby med et væld af aktiviteter og muligheder. I Dronninglund kan man opleve kunst, kultur, historie og smuk natur i skøn forening.
Tæt på historien
Byen har sit navn efter Dronning Charlotte Amalie, der fik Dronninglund Slot, der oprindeligt var et nonnekloster til eje i 1690. I dag danner slottet ramme om romantiske slotsophold, bryllupper og andre større fester, udstillinger og andre events. Det er også muligt blot at nyde en god madoplevelse i royale omgivelser i slotsrestauranten Prinsesse Sophie Hedvig.
Nær den lille landsby Dorf, ca. 8 km. nord for Dronninglund, kan man opleve det spændende Museum for Forsyning og Bæredygtighed, som har til huse på den historiske og idylliske Dorf Møllegård, som byder på både en vind- og vandmølle og varierende udstillinger og aktiviteter. I Try, 4 km. mod sydvest ligger et kulturhistorisk museum, der fortæller områdets historie fra oldtid til nutid.
Kunst og natur
Har man mod på flere kulturoplevelser, så bør man sætte kursen mod sydkanten af Dronninglund Storskov, hvor Dronninglund Kunstcenter har til huse. Centerets bygning leder tankerne hen på selveste Operahuset i Sydney og udgør sammen med den omkringliggende natur en mageløs helhedsoplevelse.
Her ved Jyske Ås, med 961 hektar nåle- og løvskov er det ingen kunst at finde tilbage til naturen. Her leder et stort udvalg af vandreture for både børn og voksne forbi spor fra fortiden; eksempelvis Troldstenen, som er en rest fra istiden. Vendsyssels højeste punkt Knøsen (136 meter over havet) er også at finde i Storskoven.
Gøgl før og nu
Sømosen er en højmose beliggende mellem de høje bakker i Jyske Ås, som bærer på en spændende historie. Op til forrige århundrede var skråningerne ved mosen bosted for over 40 familier, der alle var markedsfolk, artister, gøglere eller musikanter. Disse blev tiltrukket af mosens øde beliggenhed og bosatte sig i primitive hytter og jordhuler, hvor de holdt til om vinteren. Om sommeren drog de rundt i landet og optrådte. Sikkert også i nabobyen Hjallerup, hvor der siden 1744 har været afholdt hestemarked. I dag er Hjallerup Marked Nordeuropas største hestemarked, som hvert år i juni mønstrer 200.000 gæster, 400 heste, 2.000 frivillige og omkring 6 km. kræmmerboder.