Sæby havn

Sæby – østkystens perle

Foto: Csaba Labancz

Vil du til en populær og charmerende ferieby med hele familien, så er Sæby et hit. Her er der børnevenlige strande, brostensbelagte gader og et fint havnemiljø.

Fra lange strande til bindingsværk i bykernen, fra internationale skulpturer til lokalt kunsthåndværk på gallerierne og fra en fisketur ved å, hav og havn til restauranternes overdådige skaldyrstallerkner. Uanset om du er på et kort eller længere visit, finder du her alt det, der kan krydre dit ophold med bådekultur, natur og shopping. For i Sæby kommer du for alvor ned i det helt rigtige ferie-gear.

Sæby har alt, hvad dit feriehjerte begærer. Ægte købstadsidyl, museer, kunsthåndværk, grønne skove, havneliv og brede, børnevenlige strande. Så det er ikke uden grund, at Sæby er et af Damarks populæreste feriesteder.

Idyl for alle pengene

På havnen troner Fruen fra Havet, som er en dobbeltsidet galionsfigur i hvid beton, skabt af den norske kunstner Marit Benthe Norheim med inspiration fra skuespillet af samme navn, som Henrik Ibsen skrev efter et ophold i Sæby. Og omkring hende byder havnelivet sig til med ægte maritim stemning, fiskerestauranter og strandpromenade.

Den gamle bykerne er en sand perle; med hyggelige brolagte gader og torve, gamle idylliske huse, lokale kunsthåndværkere og ikke mindst den smukke vandmølle ved Sæby Å. Her er der idyl for alle pengene; her kommer begrebet ”slentretur” for alvor til sin ret.

Midt i naturen

Sæby ligger midt i naturen, med det milde, blå hav på den ene side og indbydende grønne skove på den anden.  Heriblandt Sæbygård Skov, som er et populært udflugtsmål for både sæbynitter og tilrejsende. Skoven lægger med si afmærkede vandre-, løbe- og cykelruter op til både fordybelse og fysisk aktivitet.

Tag på fisketur ved Sæby

Der findes masser af gode fiskemuligheder i og omkring Sæby. På sydmolen på Sæby Havn kan du kaste snøren ud efter en lang række fisk fra den 600 meter lange mole, mens du deler tips, tricks og røverhistorier med andre lystfiskere. Sæby Å, der ligger i kort gåafstand fra Sæby Havn, er et 100 km langt paradis for naturelskere, der også elsker fiskeri med spin, medegrej og flue – og drømmer om at fange blandt andet bækørred. 

Både nord og syd for byen er der lange kyststrækninger, der ikke er overrendte og derfor perfekte for dig, der virkelig sætter pris på fred og ro… og muligheden for pighvar. Så pak stængerne samt et alsidigt udvalg af agn og blink, og tag til Sæby på fiskeeventyr.

Det skal du se i Sæby

Liste
Kort
Sæby Kirke
Foto: Peter Jørgensen

Sæby Kirke

Den smukke Skt. Mariæ Kirke er sidste rest af et stort firefløjet karmelitterkloster, som med Børglumbispens hjælp blev oprettet i Sæby omkring 1470. En overgang gav kirken navn til byen "Mariested".

Læs mere
Sæby Glaspusteri
Foto: Samuel Kanu

Sæby Glaspusteri

Sæby Glaspusteri er et arbejdende værksted, galleri og butik hvor glaspuster Leni Bille omdanner det 1100 grader varme glas til smukke unikke glasting.

Læs mere
Sæby Vandmølle
Foto: Csaba Labancz

Sæby Vandmølle

Sæbys vartegn, den idylliske gamle Sæby Vandmølle, har været en del af byen side 1710. 

Læs mere
Herregårdsmuseet Sæbygaard
Foto: Sæbygaard

Herregårdsmuseet Sæbygaard

Omgivet af brede voldgrave ligger renæssanceslottet Sæbygård lidt vest for Sæby.

Læs mere
Fruen fra Havet - Sæby
Foto: Peter Jørgensen

Fruen fra Havet - Sæby

Fruen fra Havet er udført af den norske kunstner Marit Benthe Norheim som en dobbeltsidet galionsfigur i hvid beton. Mere end 880 børn fra Sæby Kommunes skoler og børnehaver har bidraget med små besky...

Læs mere
Sæby Nordstrand
Foto: Mette Johnsen

Sæby Nordstrand

Sæby Nordstrand er en populær strand, ikke mindst for børnefamilier.

Læs mere
Gedebjerget - Sæby
Foto: Destination NORD - Frederikshavn

Gedebjerget - Sæby

Gedebjerget er ifølge legenden opkaldt efter vikingehøvdingen Gjede, som brugte "bjerget" som udkigspost til at spejde efter skibe

Læs mere