
Stærke Kulturdestinationer i Kyst- og naturturismen
Med projektet Stærke Kulturdestinationer i Kyst- og Naturturismen vil Destination Nord sammen med Dansk Kyst og Naturturisme igangsætte en fokuseret indsats for at opbygge et stærkere udbud af kulturoplevelser i kyst- og naturturismen i destinationen. Mere specifikt kommer projektet til at fokusere på udvikling af Bangsbo-området ved Frederikshavn som sammenhængende kraftcenter for kultur og oplevelser.
Formål: Styrket kulturudbud, styrkede sammenhænge og unikke nicher
Kulturarv og kulturoplevelser rummer et uforløst potentiale for at indgå i det danske kyst- og naturprodukt. Det betyder, at vi går glip af potentiel lokal omsætning fra turismen og en stærkere appel overfor især nye målgrupper.
Dette nationale projekt har til formål at udbygge det tværgående samarbejde på tværs af forretningsområder og kultur og turisme.
Det er Dansk Kyst- og Naturturisme, der har taget initiativ til projektet i samarbejde med Kulturens Analyseinstitut, VisitDenmark og en række destinationsselskaber, heriblandt Destination Nord.
Der gennemføres en række udviklingstiltag i destinationerne med det formål at understøtte investeringer i et øget kulturudbud, bringe nye oplevelser i spil gennem styrket tilgængeliggørelse og værdikædesamarbejde på tværs af turisme, kultur og øvrige aktører og opnå en skarpere kulturprofil. Hermed skabes et grundlag for at udvikle sig som kulturkraftcenter – med en stærk international profil.
Projektet fokuserer blandt andet på at udvikle stærke kulturkraftcentre i udvalgte destinationer – herunder Destination Nord – med udgangspunkt i lokale udviklingsplaner. I et kraftcenter kan oplevelserne fortættes, og der kan skabes kritisk masse. Det skal styrke muligheden for, at kulturen kan skabe øget kommerciel værdi i destinationen.
Kulturkraftcenter Bangsbo
Projekt Stærke Kulturdestinationer i Kyst- og Naturturismen skal i Destination Nord have sit omdrejningspunkt i Bangsbo-området ved Frederikshavn. Med udgangspunkt i udviklingsplanen Visionsplan Fremtidens Bangsbo skal projektet udvikle Bangsbo som en stærk, sammenhængende kulturdestination (kulturkraftcenter).
Bangsbo byder på en mosaik af forskelligartede kultur- og naturoplevelser på tværs af turismens værdikæde. Fra Bangsbo Botaniske Have til Pikkerbakken og videre til Nordjyllands Kystmuseum Bangsbo findes her oplevelser for mange forskellige målgrupper og interesseområder, og med en stærk bagvedliggende udviklingsplan og et allerede velfungerende samarbejde blandt områdets aktører, rummer området et stort potentiale for at blive et stærkt sammenhængende oplevelsessted med international attraktionsværdi.
I arbejdet med Kulturkraftcenter Bangsbo vil projektet understøtte Kystmuseet Bangsbo Fort i sine ambitioner om at blive en kulturattraktion af international standard til gavn for hele Bangsbo-området.
Dernæst vil projektet fokusere en indsats på at understøtte samarbejdet mellem Bangsbos mange aktører, så der opnås stærkere sammenhængskraft og synergieffekter for hele området.
Projektet søger gennem skabelsen af flere og styrkede kulturbårne kvalitetsoplevelser at øge gæsternes forbrug samt få dem til at blive længere – og/eller ankomme på andre tider af året, gerne udenfor den gængse højsæson. På den måde lever projektet nemlig op til Destination Nords strategi og ambitioner om bedre kapacitetsudnyttelse, med henblik på at skabe helårsturisme, samt øge turismeforbruget i destinationen.
International Markedsføring
Projektet rummer ydermere et markedsføringsspor, som, gennem VisitDenmark, skal øge den internationale markedsføring af stærke, danske kulturfortællinger. I dette spor vil Destination Nord i samarbejde med andre destinationsselskaber udvikle nye kernefortællinger og koncepter på baggrund af særlige styrkepositioner indenfor kulturen. På den baggrund udvikles der tilhørende inspirerende content, som slutteligt indgår i en international markedsføringskampagne.
Økonomi
Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med i alt 4,2 mio. kr. fordelt på indsatser i 12 forskellige destinationsselskaber.
Tidsperiode
Projektet løber fra efteråret 2024 til primo 2027.
Bevillingsgiver
Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Business Developer