Stena Elektra Færge

Grønne færger bliver løftestang for turismen

8.10.2021
Foto: Stena Line

Stena Lines beslutning om at indsætte to emissionsfri, batteridrevne færger på ruten mellem Göteborg og Frederikshavn bidrager til Nordjyllands grønne profil og kan blive en driver for grøn turisme. 

Stena Line har netop meldt ud, at rederiet senest i 2030 vil indsætte to miljøvenlige, batteridrevne færger på ruten mellem Göteborg og Frederikshavn, kaldet Stena Elektra. Det sker i et samarbejde med Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune, og det er særdeles gode nyheder. 

Med investeringen i Stena Elektra-færgerne cementerer vi vores grønne ambitioner og vores partnerskab med Frederikshavn. Samtidig er målet at lede udviklingen for grønnere rejseformer og sætte nye standarder for branchen, siger Julia Kronberg, som er Travel Commercial Manager i Danmark for Stena Line. 

Trenden går nemlig i den retning, at forbrugerne efterspørger grønnere rejser og mere bæredygtige destinationer. Her har Nordjylland en oplagt mulighed for at spille sig selv på banen, og det bliver absolut grønnere af, at der inden for relativt få år kan tilbydes en mere bæredygtig rejseform. 

Ønsket om en mere bæredygtig rejse og ferie er en strømning, som vi forventer vil tiltage i de kommende år, og som er med til at brande Nordjylland som rejsemål, forklarer Tonny Skovsted Thorup, direktør i Destination NORD.

Derfor ser han den positive udmelding fra Stena Line som endnu en anledning til at brande Nordjylland som en grøn destination - både for erhvervs- og ferieturister. 

Ifølge en rapport fra VisitDenmark, hvor man har undersøgt interessen for bæredygtighed blandt svenskerne, udgør de såkaldt ”grønne idealister” et solidt potentiale for dansk turisme. Det er de svenskere, der i høj eller meget høj grad forventer, at miljøvenlige og bæredygtige hensyn vil få betydning for deres fremtidige rejsevalg. De betragter i stigende grad Danmark som et attraktivt rejsemål og en bæredygtig destination. Samtidig tilstræber de en ferieadfærd, som tager hensyn til miljøet på destinationen og gavner den lokale økonomi.

Blandt svenskerne svarer godt hver tredje, at bæredygtige og miljøvenlige hensyn i høj eller meget høj grad vil påvirke deres rejsevalg fremadrettet.

Destination NORD oplever også interesse fra internationale erhvervsorganisationer for inspirationsture, hvor det lokale erhvervsliv kan få mulighed for at fremvise deres produkter. Helt ude i Kina har de nemlig hørt om nordjyske virksomheders frontrunner-position på grønne teknologier, og hos Destination NORD er den grønne erhvervsturisme derfor også et naturligt ben i strategien. 

Vi har nogle helt enestående virksomheder i vores område med Frederikshavn og Aalborg som drivere. Her spiller havnene også en stor og aktiv rolle. Derfor arbejder vi på at tiltrække bl.a. grupper af erhvervsturister, der gerne vil lære mere om de teknologier, der udvikles her, og om hvordan erhvervslivet samarbejder på tværs om at skabe en fælles stærk, grøn position, siger Tonny Thorup.