Pikkerbakken i Frederikshavn

Frederikshavn og Læsø kommuner har haft historisk rekordsæson

11.3.2022
Foto: Csaba Labancz

Overnatningstallene for 2021 er endeligt gjort op og resultatet imponerer.

På trods af svære betingelser under coronaen i både 2020 og 2021 har Frederikshavn og Læsø Kommuner haft en rekordsæson, og dermed er destinationen tilbage på 2019-niveauet. Dette er på trods af, at der har manglet norske og svenske turister. 

Med overnatningstallene i Destination NORD’s fire kommuner er på godt 2.6 mio. overnatninger er turismen stort set tilbage på 2019-niveau, trods to meget svære år, hvor betingelserne for at drive turisme- og oplevelsesvirksomhed har været meget udfordrende. 

Det er i stor grad danskerne som har fyldt op i Aalborg, Frederikshavn, Brønderslev og Læsø kommuner med hele 74,4% af overnatningerne (normalt ligger det omkring 56%). Tyskerne er vendt tilbage i stor stil og destinationen er blevet besøgt af lige så mange tyskere i 2021 som før corona. Derimod har byer som Aalborg, Skagen og Sæby set langt efter de storforbrugende norske gæster, hvor det samlede gæstetal er faldet fra 360.645 overnatninger i 2019 til 78.864 i 2021. På samme måde har især Frederikshavn savnet svenskerne:

”Vi er i den grad tilfredse og imponerede over resultatet. I vores destination har vi levet stort på norske og svenske gæster og dem har vi måtte se langt efter i vejviseren. De har holdt sig hjemme. Vi har evnet som destination at tiltrække et rekordstort antal danskerne og så har tyskerne besøgt os flittigt og har dermed også fyldt mere end vi har været vant til” udtaler direktør i Destination NORD, Tonny Skovsted Thorup.

Frederikshavn og Læsø kommuner slår rekord

Med 1.470.167 overnatninger slår Frederikshavn historisk rekord og Læsø følger efter med overnatningsrekord på 151.244 gæster på trods af at man bl.a. flyttede de gratis færgebilletter til august. Det er især camping og feriehuse som har været populære. Hotellerne i Frederikshavn kommune oplevede et markant fald i overnatninger fra 2019 til 2020, men har genvundet en del i 2021. Der mangler dog stadig ca. 80.000 overnatninger ud af godt 500.000 hotelovernatninger i kommunen for at nå tilbage til 2021-niveau.

Aalborg kæmper sig tilbage

Aalborg lander på 914.775 overnatninger i 2021, hvilket er ca. 100.000 under 2019-niveau men væsentligt bedre end niveauet i 2020. Det har været særdeles svært at drive hotel i Aalborg på grund af svigtende erhvervsturisme hvor store møder, konferencer og forretningsbesøg har været aflyst i massevis. Denne del af turismen er på vej tilbage:

”Aalborg er på vej tilbage efter en hård medfart. 2020 var en voldsom omgang hvor Aalborg nærmest oplevede et dobbelt piskesmæld – vi mistede både møde- og erhvervsturismen og så blev nordmændene hjemme. Det kostede dyrt på hoteller, restaurationer og i detailhandlen. Nogle attraktioner og kulturinstitutioner kom fint igennem, men andre har kæmpet enormt. Meget er indhentet i 2021, men vi er ikke helt i mål endnu” konstaterer Tonny S. Thorup og fortsætter:

Vi er naturligvis meget optaget af, om vi kan fastholde det høje antal danskere i vores destination, nu hvor coronaen slipper sit tag. Der er mange som har booket rejsen sydpå, så det er naturligvis et absolut must at vi får trukket især norske og svenske gæster tilbage og at tyskerne fortsat strømmer herop. Udviklingen i Ukraine kan flytte rigtig meget i forhold til rejselyst, forbrug og usikkerheden om at rejse ud i verden. Så vi holder vejret og følger udviklingen tæt”.