©  Foto:

Vesterø Havn

Vesterø Havn er Læsøs første havn, bygget i 1872 og løbende udvidet og moderniseret. Vesterø Havn er færgehavn med Læsøfærgen, en stor lystbådehavn, en fiskerihavn, og så en aktiv ramme om bl.a. overnatningssteder, spisesteder, servicebutikker, bedding, fiskehandler og Færge- og Turistkontor.

Vesterø Havn er omdrejningspunktet for masser af aktiviteter på Læsø for både gæster og fastboende. Her er der altid noget at se på i forbindelse med ankomst og afgang, og mange lokale runder ofte havnen for lige at se, hvad der sker.

I forbindelse med havnen er der mod syd 10 km børnevenlig badestrand, og meget store naturområder.

Der afgår bus direkte til Byrum 7 km og Østerby Havn 20 km direkte fra havnepladsen. Der er også mulighed for at leje cykler få hundrede meter fra havnen.

I de lyse lune sommeraftener er havnebakken samlingsplads for øens befolkning, der sammen med gæster nyder solnedgangen og udsigten over havnen og Kattegat.

Wi-Fi

Der er i 2024 opsat nyt WiFi-anlæg med masser af kapacitet: Vesterø Havn - kodeordet kan ses på opslag i billetsalget ved Bødehuset og på Turistkontoret.

Stor lystbådehavn

Vesterø Havn

En stor del af Vesterø Havns molemeter går til lystsejlerne, som i magsvejr og fra foråret og ind i sensommeren fylder havnen med liv, og i højsæsonen ofte ligger i lag.
Vesterø Havn byder på rigtigt gode faciliteter med flotte servicebygninger, brugervenligt betalingssystem, digital gæsteservice, masser af strømudtag og vandhaner og et væld af hyggekroge og gode muligheder for at sidde i nærheden af ens båd.
Til de fastliggende arrangeres samlet kranservice til optagning for vinteropbevaring, og der er ligeledes gode muligheder for at få serviceret sit skib og grej hos nogle af øens maritime servicevirksomheder.

Færgehavn

Vesterø Havn

Læsøfærgerne Ane og Margrete er Læsøs livliner, og de forbinder Frederikshavn med Læsø med mellem fire og op til otte afgange i døgnet. 90 minutter tager overfarten, og færgerne bringer både fastboende, gæster og gods frem og tilbage året rundt.

Fartplan, priser og booking: www.laesoe-line.dk

 

Bødehus og billetsalg

Vesterø Havn

Centralt på Vesterø Havn ligger bødehuset med billetautomat til sejlere og gode servicefaciliteter til de besøgende på havnen. På førstesalen er der mulighed for at lave mad og spise, og øens foreninger bruger også jævnligt lokalet til generalforsamlinger, kaffe efter vandreture mm.

 

Bedding og smedje

Vesterø Havn

Der har været skibsværft på Vesterø Havn siden 1897! Og beddingen blev i mange år brugt af den kendte skibsbygger Dolmer, som var berømt for sine smukke og søstærke skibe, og den da i dag findes der stadig Dolmer-kuttere. Nu om dage er der bedding og smedje, og begge dele bruges flittigt af både lokale og gæster, som får serviceret både motorbåde, sejlskibe og som her fiskekuttere på Vesterø Bedding.

Læs mere om skibsværfterne på Læsø Havn her >

Spisesteder og handel

Vesterø Havn

En stor del af Vesterøs handelsliv er centreret ved eller på Vesterø Havn. Hoteller, restauranter, fiskehandel, dagligvarebutik og specialbutikker ligger side om side og er med til at skabe et pulserende miljø på havnen. Mest naturligvis i sommermånederne, men med både butikker, færgehavn, turistkontor og fiskekuttere er der faktiks liv hele året. 

Overnatningssteder

Vesterø Havn

Vesterø Havn lægger arealer til flere af Læsøs overnatningssteder, også to af slagens med en historie, som går mange år tilbage i tiden. Havnebakken dateres til omkring 1917, og har tidligere været sømandshjem, mn er nu en moderne restaurant og badehotel med mange af værelserne med udsigt over havnen og Kattegat.
Nabo-bygningen er Carlsens, ligeledes hotel og restaurant, og hovedbygningen går helt tilbage til 1853 - altså faktisk før havnen blev bygget.

Badestrand, badebro og vinterbadested

Vesterø Havn

Klods op ad havnen og færgens opmarchområde, og det første, som øens gæster ser, når de kører fra færgen,  ligger Vesterø Strand, en af øens mest populære strande, og velvesøgt med god grund. Stranden er børnevenlig, og ved molen er der en badebro og en vinterbadebro med tilhørende sauna - Læsø Booking sælger medlemskaber til både foreningen og saunaen til yderst rimelige priser.
Stranden er velbesøgt i sæsonen, og så der den året rundt udgangspunkt og ankomstpunkt for mange vandreture - blandt andet Læsøs Ø-Camino, som både kan begynde og slutte i Vesterø Havn.

 

150-års jubilæum i 2022

Vesterø Havn

Det var faktisk et forbud mod hjemmebrænding, som førte til, at der var økonomi til at bygge en havn i Vesterø. Frem til havnens etablering i 1972 foregik al transport af post, personer og gods i åbne både til stranden. Men med et beløb på 3000 rigsdaler som kompensation for forbuddet mod hjemmebrænding kunne Læsø skabe økonomi til at bygge havnen.
Etableringen af Vesterø Havn har haft stor betdning for samfundsudviklingen på Læsø - både med færgefart, fiskeri, handel og skibsværft.

Læs hele historien her på VisitLæsøs temaside fra jubilæet i 2022:

Link:

visitlaesoe.dk/vh150