©  Foto:

Skovbakken naturområde

Skovbakken blev anlagt i 1820’erne for at skabe et grønt område, hvor man kunne nyde udsigten over byen og fjorden. Du kan også gå på opdagelse i en tidligere ølkælder, hvor vandflagermus nu holder til.

Skovbakken er faktisk en del af Mølleparken, som blev anlagt i 1934. På selve bakken, som troner sig op 50 meter over havet, finder du Aalborgtårnet. Her kan du tage den udvendige elevator op, nyde udsigten hele vejen og derefter befinde dig 105 meter over havet. Højere op kommer du ikke i hele Vendsyssel. Udsigten over by, fjord og vand er enestående og et yndet turistmål – naturligvis.

På Skovbakken finder du også skulpturen ”Hunner med Kineserpige”, der blev skabt af én af de kunstnere der har givet Aalborg allermest, nemlig C. J. Bonnesen. Støbningen af ”Hunner med Kineserpige” blev betalt af Ny Carlsbergfondet, og var én af de sidste skulpturer Bonnesen lavede inden han døde. Oprindeligt stod skulpturen ved Kong Christians Allé i nærheden af kunstmuseet, men blev flyttet op på sin nuværende placering ved siden af Skydepavillonen i 1968 da byggeriet af netop Kunsten startede.

Rundt om Skovbakken

Neden for Aalborgtårnet finder du netop Kunsten, hele Aalborgs verdensberømte kunstmuseum og øst herfra findes Skovdalens Friluftsteater, som danner ramme om sommerens ”Skovrock”. Skovdalen Atletikstadion ligger i udkanten af skovområdet og parkeringspladsen herved er både start- og slutsted for en 2,5 km lysløjpe, der gør det muligt at motionere, selv når det er mørkt. 

Det gamle Aalborg-bryggeri Urban har også sat sine spor i området. I 1860érne fik Henrik Stampe Valeur, den daværende ejer af bryggeriet, nemlig udgravet og etableret to underjordiske ølkældre i den nordlige skråning.  Kældrene skulle bruges til lagring af undergæret pilsnerøl og lyst øl i forbindelse med en påtænkt udflytning af Urbans Ølbryggeri, der dengang var placeret centralt i byen og tæt på Limfjorden. Valeur døde i 1880 og flytteplanerne blev aldrig gennemført som han havde tænkt dem, og nu står kældrene hen som hjemsted for et stort antal vandflagermus.