©  Foto:

Cimbrertyren

På Vesterbro, tæt ved de populære strøggader, står Cimbrertyren. Skænket af og til minde om den gamle spritfabrik der engang lå, hvor tyren i dag står. Den symboliserer for mange både Aalborgs og Himmerlands styrke.

Tyren er blevet kaldt et symbol på de navnkundige Cimbreres udlængsel og livslyst, og på Cimbrertyrens sokkel kan man derfor også læse et hyldestdigt til Cimbrerne skrevet af selveste Johannes V. Jensen. Denne kendte danske forfatter og senere nobelprisvinder var endvidere selv tilstede ved skulpturens afsløring den 14. april 1937 og læste digtet op til stor glæde for de fremmødte borgere.

Cimbrertyrens historie kort fortalt

Cimbrertyren er skabt af den berømte billedhugger Anders J. Bundgaard - som bl.a. også skabte Gefionspringvandet i København - og betragtes af mange som et af hans bedste værker. Udkastet til skulpturen blev imidlertid tegnet af arkitekt Alfred Cock-Clausen, som også har tegnet spritfabrikken i Aalborg. Det er i dag muligt at beundre en model af forarbejdet til Cimbrertyren i Bundgaards Museum i Thingbæk Kalkminer.

De oprindelige tegninger til tyren blev ved afsløringen nedlagt i sokkelen sammen med et grundstensdokument og et essay over cimbrertogtet forfattet af dr. phil. Johannes Brøndsted.
Cimbrertyren blev betalt af De Danske Spritfabrikker og er historisk uløseligt knyttet til De Danske Spritfabrikkers historie, idet den gamle spritfabrik netop var placeret på tyrens nuværende plads, indtil den måtte nedlægges i 1931, da Vesterbro blev brudt igennem.

Cimbrertyren har gennem årene oplevet lidt af hvert, men vogter fra sin plads på Vesterbro i dag stadig trofast over Nordjyllands hovedstad, Aalborg.