Besøg hemmelig nordjysk atombunker
I dybeste hemmelighed blev den nordjyske atombunker, Regan Vest, etableret mellem 1963 og 1968, da den kolde krig hærgede som værst. Men nu er den 5.500 kvadratmeter store bunker åbnet for publikum og byder gæsterne velkommen til en helt unik oplevelse langt under jorden.
På en kalkskrænt ved Rebild Bakker i Nordjylland blev atombunkeren bygget i 1960’erne. Den kolde krig hærgede på sit værste, og for at sikre demokratiet valgte de danske myndigheder at etablere bunkeren, som skulle sikre landet i tilfælde af, at det værste skulle ske. Nu er den hemmelige bunker ikke så hemmelig længere, og for kort tid siden åbnende den for publikum.
- Skulle der ske et angreb fra østblokken, og hovedstaden blev invaderet, var det tanken at sende regeringen og regenten samt regentens ægtefælde mod vest. Derfor blev anlægget bygget med højeste atomsikkerhed og et alarmredskab, som varede helt frem til 2012, således at regeringen og regenten kunne fortsætte deres arbejde under jorden, forklarer Lars Enevold Pedersen, publikumschef hos Nordjyske Museer.
Køb billetter til Regan Vest her
BEMÆRK: Det er kun muligt at forhåndsbestille billetter online – billetter kan IKKE købes fysisk ved museet.
Foto:Lars Horn, Nordjyske Museer
Transformation til museum
Da myndighederne fjernede Regan Vest fra beredskabet, var der intensive diskussioner om, hvad man skulle gøre med anlægget fremadrettet.
- Fra centralt hold fik Nordjyske Museer en forespørgsel om at lave det om til museum. Det blev der sagt ”ja tak” til, og man gik i gang med et omfattende arbejde med henblik på at registrere alt fra knappenåle og stole til elevatorer og senge. Hele atombunkeren skulle naturligvis også fredes, og der skulle søges om penge til at lave ændringer, så bunkeren også var tryg for gæster, fortæller publikumschefen.
Anlægget åbnede den 13. februar 2023, og udover rundvisning i atombunkeren giver museumsbilletten adgang til udstillingen i velkomstbygningen, som byder på historien omkring atombombens udvikling, og hvordan hverdagen så ud i Danmark under den kolde krig. Museet indeholder også den såkaldte ”maskinmesterbolig” – her boede en (helt almindelig) familie, hvor faren i huset arbejdede som maskinmester på atomanlægget.
- Museet er med andre ord et helt ”kinderæg” – tre oplevelser i en. Og en lidt spændende historie relateret til maskinmesterboligen var selvfølgelig også den hemmelighed, som hele familien – inklusive børnene – måtte holde på. Børnene fik fx aldrig lov til at holde børnefødselsdag hjemme, og familien vidste også, at faren var en del af atomberedskabet, sådan at han – i tilfælde af krig – måtte tage ned i bunkeren og efterlade familien i huset. Hele huset er desuden rekonstrueret så det fremstår som et almindeligt dansk hjem fra 1980’erne og giver også i den henseende et interessant indblik i livet for cirka 40 år siden, siger Lars Enevold Pedersen.
Foto:Lars Horn, Nordjyske Museer
Unik tidslomme
Museumsgæsterne, som besøger Regan Vest, kan se frem til en helt speciel oplevelse, som man nok ikke finder tilsvarende så mange andre steder i verden.
- Det med at komme ned i Regan Vest, som er gravet 60 meter ned i jorden og 300 meter ind i bakken, er som at komme ned i en tidslomme. Man har gjort et enormt arbejde for at få bunkeren til at fremstå så autentisk som muligt – med alt fra udstyr i lægeklinikken, askebægere, telefoner og hvordan regentens værelse så ud. Alt sammen med originale stole, borde, service og møbler til de cirka 300 mennesker, der var plads til der. Via guidet rundvisning med bare ti i hver gruppe, får man altså en ganske særlig oplevelse af at være alene i bunkeren og dermed mulighed for at forestille sig, hvordan livet ville have været dybt nede under den nordjyske overflade, hvis den kolde krig pludselig var blevet varm, slutter Lars Enevold Pedersen.
Køb billetter til Regan Vest her
NB. Vær opmærksom på, at man skal være i stand til at gå to kilometer for at besøge den underjordiske atombunker.
Foto:Lars Horn, Nordjyske Museer