Læsø Tangtage

Kirsten Lynge om Læsøs tangtage: ”Du finder det ikke andre steder i verden”

Foto: Travelbook

Går alt vel, er Læsøs tanghuse og tradition for at syde salt snart på en fornem liste i selskab med blandt andre Machu Picchu i Peru og Great Barrier Reef i Australien. Vi har spurgt Kirsten Lynge, hvorfor Læsøs kulturarv kvalificerer sig til en plads på UNESCOs Verdensarvsliste.

Kirsten Lynge

Foto:Destination NORD

Kirsten Lynge, 35 år, opvokset på Læsø, er Co-founder og Head of Sustainability hos Søuld, der producerer akustikmaterialer af ålegræs.

Hvad gør Læsø til et helt særligt sted?

”På den her lille afsondrede ø i Kattegat har vi noget, du ikke finder andre steder i verden – vi har Rønnerne, og vi har over 350 år gamle tanghuse. De to ting rummer en fantastisk historie. Rønnerne er en lille, mærkelig lomme i naturen, hvor de geologiske lag og måden, havvandet skyller ind på land, danner utrolig saltholdigt vand. Det fandt man ud af for mange hundrede år siden, og efterhånden som man fandt en metode til at udvinde saltet, begyndte folk at bosætte sig på øen. I takt med den stigende produktion af salt blev træerne på Læsø udpint, og det betød, at man var nødt til at finde alternativt byggemateriale. Her fandt man ud af at bruge det opskyllede ålegræs, og det var øens kvinder, der udviklede den helt særlige flettemetode, der gjorde tanghusene så holdbare. I dag kan du opleve de selvsamme tanghuse, som blev bygget for over 350 år siden, ligesom du på Læsø Saltsyderi kan opleve udvindelsen af salt – på præcis samme måde som fra starten. Den slags historie er ganske unik og umistelig. Det er derfor, Læsøs tanghuse og tradition for saltsydning er kommet på tentativlisten til UNESCOs Verdensarvsliste.”

I dag kan du opleve de selvsamme tanghuse, som blev bygget for over 350 år siden. - Kirsten Lynge

Læsø Saltsyderi

Foto:Kjetil Løite

Tanghusene er over 350 år gamle – kan vi lade os inspirere af dem i dag?

”Når man i dag bygger et højhus i beton, regner man med en levetid på ca. 60 år. Til sammenligning finder du på Læsø f.eks. Museumsgården, der er bygget af ålegræs, drivtømmer og ler. Og den står stadig 350 år efter. Alle materialer er nænsomt udvundet uden energitunge processer, og det betyder, at de ikke udleder meget CO2. Det kan kun inspirere fremtidens bæredygtige byggeri.”

Hvorfor er ålegræs bæredygtigt?

”Der er først og fremmest masser af liv der, hvor ålegræsset gror, og det producerer ilt og filtrerer vandet, så urenheder synker til bunds. En nyplantet ålegræseng lagrer faktisk CO2 hurtigere end en nyplantet skov eller regnskov. Derfor er en masse ildsjæle på Læsø i gang med at få plantet mere ålegræs i havet omkring øen. Og når ålegræsset smider en del af dets blade i efteråret, og de skyller op på land, skal det bjærges, mens det er friskt, så det kan bruges til byggematerialer.”

Hvordan tegner fremtiden sig for Læsø?

”Da vi gik i gang med at arbejde aktivt med ålegræs igen, var der ikke mange, der vidste, hvad det var. Men nu begynder vi i hele landet – og i verden – at få øjnene op for, hvor vigtigt ålegræsset er for vores fremtid. Og jeg tror f.eks., at tangtagene har været med til at få ålegræs på folks læber. Som gæst på Læsø kommer du helt tæt på et stykke historie, du ikke kan opleve andre steder i verden. Lige nu arbejder lokale kræfter også på at få opført et natur- og havcenter med viden om Læsøs enestående natur, hvor ålegræsset og de saltholdige Rønner spiller en helt afgørende rolle.”

Heste på Læsø
Foto: Vesterbrofotograferne
Strand på Læsø
Foto: Travelbook

Kirsten Lynges tip til dit besøg på Læsø

Nyd naturen

Der er så meget natur – og dét skal du tage herover for. På en sommerdag kan øens gæster ikke engang fylde kyststrækningen op, så du finder nemt dit eget, uspolerede spot.

Langs kysten finder du også lange strandenge med urter og sten fra iskappen, der tidligere dækkede øen. I skovene er der bakkelandskaber med vandreklitter og et væld af spiselige svampe.

Spis godt, spis lokalt

Krogbækgaard, der er kendt for deres turridning i Læsøs natur, inviterer også på langbordsmiddage, hvor menuen står på lækker mad med deres egne vildsvin.

Vil du gøre de lokale en tjeneste, så pluk dine egne østers på Stokken. Arten er invasiv, men det betyder heldigvis ikke, at det ikke er en delikatesse.

Og så er der ikke noget kalk i vandet, så kaffen smager bare bedre på Læsø!

Hus på Læsø

Foto:@Et_Nyt_Kapitel