Matilde Grue ved Det Grå Fyr

Matilde Grues guide til Skagen: Her kan du opleve det nye Skagen

Foto: Destination NORD

Skagen er lig med rå natur og en imponerende kulturhistorie, men den lille plet allerlængst mod nord er mere end det. Derfor har vi allieret os med den unge restaurantejer Matilde Grue, der her tager pulsen på Skagen anno 2023 og giver sine bedste tips til, hvad der rykker i byen lige nu.

”De fleste har på en eller andet måde et forhold til Skagen,” indleder Matilde Grue. Selv er hun tilflytter og kom hertil for at åbne Restaurant Blink på Det Grå Fyr sammen med to venner.

Når vi siger Skagen, tænker du sikkert sommeridyl – og med god grund: Hvert år valfarter ferieglade gæster til byen, og heldigvis tiltrækker Skagen ikke kun én type, for byen er for alle!

”Der er fugle- og naturelskerne, der nyder at komme ud til Det Grå Fyr og opleve fugletrækket, der er de kultur- og kunstinteresserede, der er dem, som er glade for en god fest, der er unge, der er gamle – Skagen samler hele landet, og det er der kun få steder i Danmark, der kan,” fortæller Matilde Grue. Hun mener derfor, Skagen i dag er kendetegnet ved sin rummelighed:

”Byen er en feriedestination, der samler alle mulige forskellige mennesker – og den rummelighed er totalt i tidsånden i dag.”

Byens mange ildsjæle

Skagen er en klejn by med sine ca. 7.500 indbyggere, men alligevel rummer byen et væld af tilbud.

”Der er selvfølgelig naturen og historien, og så er der nytænkende gastronomi og spændende kulturevents. For Skagen er en leveby – og der er masser af ildsjæle heroppe, der gør sig umage med at forme byen,” siger Matilde Grue. Derfor har vi også bedt hende om at servere sine favoritter – både når det gælder oplevelser og spise- og overnatningssteder. Så bliver du ikke bedre rustet til dit eget Skagen-eventyr.

Matildes Skagen-favoritter

Det skal du opleve

Sara og Anne har startet et lille kulturcenter, SKAL Contemporary. Her afholder de koncerter, talks og events med upcoming kunstnere fra Nordjylland. 

Kommer du om sommeren, så træk stikket, og mærk roen ude ved Det Grå Fyr, hvor du kan se et vildt fugleliv og en udstilling om Skagens Odde.

Tag på sheltertur! Der er pladser tæt på vand og inde i skov med rindende vand og bålsted, og det skal lige siges, at jeg ofte er vågnet op til rådyr og fasaner – helt magisk.

Her skal du sove

Den gamle bjælkehytte mellem lystbådehavnen og Vippefyret er et must! Finns Bed & Breakfast er ganske enkelt et helt unikt sted – ikke mindst på grund af værterne.

Du kan også tage en overnatning i centrum på det hyggelige hotel BoGodt, der bliver drevet af Karina.

Hvis du for alvor vil mærke Skagens historie, så overnat på Brøndums Hotel med en atmosfære, du ikke finder andre steder.

Her skal du spise

Kom ud til mig på Blink ved Det Grå Fyr. Her laver jeg mad efter årstiden – gerne med lokale råvarer. Menuen afhænger af dagens fangst, hvad jeg har samlet i naturen, og hvad der er gravet op på de lokale gårde. Bestil
en fuld aften, og få en tur i Det Grå Fyr med et glas bobler.

Besøg også Karl Emil på Sømærket. Der er fed energi og god stemning på den hyggelige vin- og ciderbar, der serverer charcuteri med kød fra Slagter Munch.

Jeg vil varmt anbefale fællesspisning i Katrine Sams Køkken hver anden onsdag på Fiskergangen. Hold øje med hende på instagram @katrines_koekken_skagen – og bestil smørrebrød, der er noget ud over det sædvanlige.

Og den sidste: Bent, som har Isbunkeren, står bag et helt unikt koncept: I den gamle bunker serveres der nogle gange pizza, andre gange en femretters menu. Der er kun plads til små 20 mennesker, så ring og få en plads på tlf. + 45 21 28 00 41.