Drenge på Sæby havn

En dag i Sæby til Sæby Købstadsjubilæum

Foto: Kjetil Løite

Sæby bobler af liv og stemning til Sæby Købstadsjubilæum – og det er oplagt at udforske byen til fods mens I også nyder alle jubilæumsaktiviteterne.

Start på havnen 

Du starter i Sæby Havn, hvor du – akkompagneret af mågeskrig og bølgeskvulp – kan se den ikoniske skulptur ’Fruen fra havet’ på knap syv meter. Skulpturen er inspireret af Henrik Ibsens skuespil af samme navn, som han skrev i Sæby. Du kan også se den nye glasskulptur ’Et hav af liv’, der er skabt af den lokale kunstner Leni Bille. De 10 glaskugler i forskellige farver på jernsøjler skaber et magisk værk, der fanger lys, hav og himmel, så slå dig ned på kajen, og se farverne skifte i glasset.

Sæby Kirke

Foto:Kjetil Løite

Fortsæt til kirken 

I Sæby Kirke skal du læne hovedet tilbage, rette blikket mod loftet og nyde de enestående kalkmalerier fra begyndelsen af 1500-tallet, der fortæller historien om Jomfru Marias forældre. Kigger du godt efter på kirkens bænke, kan du også se ’middelaldergraffiti’, hvor uartige elever fra latinskolen i 1500-1800-tallet skar minder til eftertiden.

Snedkergaarden Iscafe Sæby

Foto:@diana_aud

Besøg gågaden 

Nu går din tur ned ad Algade, hvor du kan shoppe og se den lokale kunstverden udfolde sig. Her ligger indbydende butikker side om side med gallerier med billedkunst, glaskunst, keramik og meget mere. Vil du have et minde med hjem fra Sæby, så er det her, du kan finde noget smukt til hjemmet eller til en, du holder af.

Sæby Kystmuseum

Foto:Nordjyllands Kystmuseum

Udforsk Sæbys historie 

Kystmuseet Sæby er i sig selv en smuk bygning, hvor hver mursten og træbjælke fortæller en historie. Du kan nøjes med at se på stedet udefra, men vi synes ikke, du skal snyde dig selv for et besøg indenfor. Det gamle bindingsværkshus inviterer nemlig på en ny udstilling om Sæbys købstadshistorie, hvor man kan opleve byens udvikling som købstad gennem de 500 år og få indblik i, hvad det vil sige at være købstad, og hvordan det formede byen og de mennesker, der her havde deres liv og virke. FOTO: Samuel Kanu, Kjetil Løite, Diana Aud, Kystmuseet Sæby

Sæby Vandmølle

Foto:Samuel Kanu

Gå langs vandet 

Frisk luft og en rislende Sæby Å – i naturen får vi alle pulsen helt ned. Langs åen følger du Fiskerstien fra øst mod vest og støder på Sæby Vandmølle, der er den hyggeligste gamle vandmølle i bindingsværk. Møllen blev opført første gang i 1600-tallet, men blev senere ødelagt af sandflugten. Den nuværende mølle blev opført i 1710. Åen er et yndet fiskested, og står du på broen ved møllen, kan du – hvis du er heldig – se fiskene hoppe op ad fisketrappen.

Sæby set fra oven

Læs meget mere om Sæby Købstadsjubilæum

Foto: Samuel Kanu