Elg i Lille Vildmose

Vildmarkssafari I Lille Vildmose

Foto: Frans Ritter

Har du altid drømt om at komme på eventyr som en vaskeægte Crocodile Dundee, så skal du på vildmarkstur i Lille Vildmose! Her kan du nemlig opleve nogle af de allerstørste dyr i Europa.

Det er langtfra alle, der ved, at du bare 30 km fra Aalborg kan støde på alt fra vildsvin og langlemmede traner til enorme elge og majestætiske kongeørne. Lille Vildmose, som ikke er så lille endda, er Danmarks største naturfredningsområde. Det uspolerede landskab er hele 7.600 hektar (svarende til ca. 10.000 fodboldbaner) så sæt endelig god tid af til at udforske den store, våde vildmark – der er nok at opleve!

En tur i det vilde

I Lille Vildmose står den ikke kun på udendørsaktiviteter. Vi anbefaler fx, at du starter dagen på Lille Vildmosecenteret, hvor du bliver klogere på de dyr og den natur, du senere skal ud at opleve. Børn kan slå sig løs på centrets naturlegeplads eller prøve en tur på den vandfyldte højmose-hoppepude. Hvis du tør, så stig til tops i Dødens Tårn med udsigt til kadaverpladsen, der lokker vildmarkens rovdyr til, og hvis du altid har drømt om at kunne flyve, så prøv ørne-simulatoren. Gennem leg og læring bliver både børn og voksne klogere på vandets forunderlige kraft. Udforsk blandt andet, hvordan søer afvandes og gendannes i mosen, eller lad dig overraske af vandets vilde kraft i vandmøllen.

Der er altså masser at kaste sig ud i for store og små naturentusiaster og alle os andre nysgerrige. Når det er tid til at tage på vildmarkseventyr, får du udleveret kort og gode råd til, hvordan du bedst udforsker Lille Vildmose på egen hånd. På grund af vildmosens kæmpe størrelse er den bedste måde at udforske området i bil, og skal du øge dine chancer for at støde på nogle af områdets vilde dyr og ikke mindst blive klogere på naturen, skal du afgjort booke en guidet tur. En guidet tur foregår også i egen bil – via bilradioen bliver du nemlig guidet på rette spor.

1 godt tip

Hold øje med ørerne, når du er på udkig efter de vilde dyr. Det er nemlig ofte dem, der titter frem fra buskadset. Og skulle du være så heldig at få øje på et sæt ører, så hold mindst 50 meters afstand til dyret – man ved aldrig helt, hvad de kan finde på. Held og lykke!

3 ting, du ikke vidste om elge

1. Elge kan nå op til fire meters højde.

2. De kan dykke fem meter.

3. Deres store krop er bygget til at komme rundt i sumpede områder.

Lille Vildmosecentret

Besøg Lille Vildmosecentret

Foto: Lille Vildmosecentret

Naturoplevelser med guide

Oplev gyngende grund i mosen, fuglelivet på tæt hold, hør om den kødædende plante Soldug eller vær med på sidelinjen, når naturvejlederen flår et krondyr - ja, vildmosen byder på mange forskellige og spændende ture. På din vej i mosen opdager du, at der hele tiden dukker nye og interessante emner op. Det bliver aldrig uinteressant at tage med de meget entusiastiske naturvejledere på tur. Fra februar til oktober er der guidede ture, så tag familien med og nyd en dag eller to i den danske vildmark.

Guidede ture i Lille Vildmose

Lille Vildmose

Foto:Enjoy Nordjylland

Lille Vildmose på egen hånd

Få et godt overblik over hele området i Lille Vildmose, og pluk de naturoplevelser, du finder mest interessant. Familien kan køre rundt i bil eller på cykel og gøre ophold hvorend det passer. Flere steder finder du borde og bænke, hvor du kan nyde din medbragte mad i ro og mag, tæt på naturen. 

Hent brochuren om Lille Vildmose i InfoCenter Lille Vildmose.

Leg og lær i Lille Vildmose

Lille Vildmose har for få år siden anlagt en stor naturlegeplads. Her kan børn og barnlige sjæle lære om mosens plante- og dyreliv. Lær om edderkopper, flagermus, grævlinge og meget mere. I bogen "Lille Vildma fra Vildmosen" finder du 20 eventyrlige fortællinger, som Leif Andersen og naturvejlerne har forfattet. Bogen køber du i Lille Vildmoseshoppen.

Naturlegepladsen i Lille Vildmose