
Mere bæredygtig mad
Som hotel eller restaurant er der meget, du og dine gæster kan gøre for bl.a. at beskytte miljøet, reducere jeres CO2-aftryk, bruge mindre plastic og forhindre madspild. Her har vi samlet en række nyttige værktøjer til dig, der arbejder med grøn omstilling i din restaurant.

Den grønne guide til events
Aalborg Kommune har udarbejdet en guide struktureret omkring seks områder, der er relevante for turisme og events, nemlig mad og drikke, transport, affald og genbrug, indkøb og deleøkonomi, kommunikation og involvering samt vand- og energiforbrug. Her får du konkrete råd om, hvad du kan gøre i praksis, samt inspiration fra forskellige aktører i Nordjylland, som har valgt at dele deres erfaringer med at implementere bæredygtighedsinitiativer på det pågældende område.

Reducer madspild med en app
Vi opfordrer hoteller til at benytte Too Good To Go, en app-baseret tjeneste, der forbinder brugere med restauranter, caféer, hoteller, bagerier og supermarkeder, så de kan købe overskudsmad til nedsat pris, inden det bliver smidt ud. Tjenesten hjælper med at reducere madspild ved at give virksomheder mulighed for at sælge overskudsmad, som ellers ville blive kasseret, samtidig med at forbrugerne får adgang til billige måltider og bidrager til miljømæssig bæredygtighed.

Genanvendelse af madaffald
Vi opfordrer hoteller og restauranter til at benytte Daka Denmark, som er specialiseret i indsamling, sikker håndtering og genanvendelse af madaffald fra hoteller og restauranter til produktion af bæredygtige kvalitetsprodukter såsom foderingredienser, gødning og vedvarende energiprodukter som biobrændstof og biodiesel. Som den eneste samarbejdspartner i Danmark har Daka ReFood en løsning til håndtering af brugt fritureolie.

Sådan bruger du plastic bedre
Som hotel eller restaurant er der alternativer til engangsplast såsom biologisk nedbrydelige eller genanvendelige løsninger til emballage og andre engangsprodukter. Vi anbefaler værktøjet "Sådan bruger du plastic bedre", der hjælper hoteller og restauranter til at finde alternativer til engangsplast.

Bedre udnyttelse af maden
Det nationale organ MeetDenmark har et igangværende projekt om Due Diligence for bæredygtighed og bæredygtighed i forsyningskæder, hvor plantebaseret mad og madspild er nogle af hovedtemaerne. Projektet har til formål at øge bevidstheden, give retningslinjer og opfordre hoteller til at indføre praksisser, der mindsker madspild såsom bedre lagerstyring, portionskontrol og donation af overskudsmad for at reducere deres madspildsaftryk.

Få støtte til cirkulære initiativer
Vi opfordrer hoteller og restauranter til at kontakte Erhvervshus Nordjylland for at få hjælp til at komme i gang med den grønne omstilling. Gennem programmerne SMV:Grøn og SMV:Grønne Kompetencer giver erhvervshuset tilskud til virksomheder, der har brug for nye kompetencer, færdigheder og viden på vejen mod en grøn omstilling. Tilskuddet kan bruges til privat rådgivning eller investeringer i forbindelse med virksomhedens grønne omstilling og programmer inden for cirkulær økonomi.

Bliv økologisk certificeret
Det Økologiske Spisemærke kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen og det er gratis at være med.

Kort over plantebaserede spisesteder
Vegetarisk Forening har lavet et kort over spisesteder, der enten er 100 % veganske/vegetariske eller tilbyder et større udvalg af veganske retter. Se kortet her og kontakt foreningen, hvis dit spisested ikke er registreret.

Den grønne guide til konferencer
Denne guide til køkken- og serveringspersonale gør det nemmere at skabe og nudge til plantebaserede oplevelser ifm. konferencer og møder.

Brug flere lokale og plantebaserede råvarer
Projektet ”Grøn velsmag som sund forretning - Det Grønne Rejsehold” er et tilbud til spisesteder, der ønsker at udvikle grønne retter, bruge flere lokale råvarer og søger inspiration og vejledning til at løfte både kvalitet og spiseoplevelse. Projektet løber fra 2022 – 2025.