Gå til indhold
©  Foto:

Lønstrup

I den barske natur på kanten af Vesterhavet ligger Lønstrup – et lille autentisk fiskerleje der har bevaret sin ægte charme og identitet

I Lønstrup blomstrer kunst og kunsthåndværk og mange kunstneriske sjæle har bosat sig i byen, fordi et unikt lys og den omkringliggende vilde natur er en evig kilde til inspiration og kreativitet.

Tag på slentretur i den sprudlende by, hvor du kan opleve kunsten fra første hold, mens den bliver skabt i kunstnernes arbejdende værksteder og oplev den barske natur på kanten af Vesterhavet.

På Lønstrup Klint, der går fra Lønstrup i nord til Løkken i syd, stod der engang en kirke – Mårup Kirke, som var en lille ikonisk middelalderkirke fra 1200-tallet. Gennem de seneste 300 år havde Vesterhavet dog spist så meget af klinten, at kirken var i fare for at styrte i havet og derfor blev kirken i 2008 taget ned med henblik på genopførelse længere inde i landet. Det skete dog aldrig.

Også Rubjerg Knude Fyr som i 1899 blev opført på Lønstrup Klints højeste punkt, Rubjerg Knude, mærker i den grad naturens kræfter. Allerede få år efter det 23 meter høje fyr blev opført, begyndte problemerne med sandflugt, som dannede en klit mellem bygningerne ved fyret og havet. I et forsøg på at holde sandet væk, plantedes der marehalm på klitten, hvilket blot fik klitten til at vokse sig endnu større – med det resultat at det til tider var umuligt at se fyrlyset og høre tågesignalet fra havet. Alt imens har havet ædt sig ind i klinten og fyrtårnet er i fare for at styrte i havet. Derfor blev det besluttet, at fyrtårnet skulle flyttes 80 meter længere ind i landet, hvilket det blev i 2019 under stor mediebevågenhed og interesse fra danskere landet over - og tårnet kan forsætte med at være et yndet udflugtsmål og turistmagnet for området i mange år fremover.

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint er fredet som internationalt naturbeskyttelsesområde.

Restaurant Villa Vest, en gourmetrestaurant i verdensklasse, ligger på kanten af det brusende Vesterhav og her kan du nyde lækre retter, som hvert år prises i den Nordiske spiseguide, White Guide, til synet af solen der går ned i havet.