Gå til indhold
©  Foto:

Hangaren ved Knivholt Skov

Historien om en tysk jagerbase og flygtningelejr.

Lige i udkanten af Frederikshavn ligger et konkret og autentisk minde fra 2. verdenskrig - en tysk hangar, som er flot restaureret og fremstår som den så ud under og lige efter krigen. Hangaren er åben for offentligheden.

Inde i hangaren fortælles den spændende historie om hangarens og områdets rolle under og efter krigen. Under krigen etablerede tyskerne en base for bl.a. tyske Messerschmitt 109 jagerfly og en svævefly-skole. Efter krigen var der to store flygtningelejre i området.

Frederikshavns beliggenhed var en af årsagerne til at Tyskland under 2. verdenskrig besatte Danmark. Tyskerne skulle have adgang til farvandene omkring Norge og ville derfor gerne bruge bl.a. lufthavnen i Aalborg og havnen i Frederikshavn. Tyskerne etablerede sig i Frederikshavn med ca. 4.000 soldater, 350 bunkere, flyveplads og hangarer.

Tysk flyveplads

Flyvepladsen blev etableret af den tyske besættelsesmagt i 1940. I løbet af krigen var flyvepladsen bl.a. base for Messerschmitt 109 jagerfly (ME 109) og for en svæveflyskole. I udstillingen fortælles via plancher og effekter om den tids flyveplads, om flyene, felthangarerne, flyledelsen, antiluftskyts, logistikken og om hverdagen for de tyske soldater, der gjorde tjeneste på flyvepladsen. Udover lokale effekter er der dele fra en nedstyrtet ME 109, der blev fundet i foråret 2017 i Nordjylland.

Flygtningelejr

I 1945 – 1948 indgik hangaren i en flygtningelejr, der husede op til 7000 tyske flygtninge.  De var en del af de ca. 250.000 tyskere, der flygtede fra Østpreussen til Danmark i slutningen af krigen. De boede bag pigtrådshegn i op til 3 år efter krigen. Uden adgang til det omkringliggende samfund og bevogtet af danske frihedskæmpere og soldater. I hangaren er der en kopi af en ”flygtningestue”, og tøj, kufferter og personlige ejendele, som de flygtende havde med til Danmark.

Herudover fortæller udstillingen om tiden efter 1948, hvor der var civil flyveplads på området, der også husede en svæveflyklub.

For flere informationer knivholt@frederikshavn.dk

Mød os her: